SİYASET

Mehmet BARLAS : Türkiye’den sonra dünyadaki en ilginç ülke hangisidir?

Tarih
22 Nisan 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
 Dünyanın en güzel ve en ilgi çekici ülkesi bizim için tabii ki Türkiye'miz... Ama her ülkeyi kendi insanları en güzel ve en ilgi çekici olarak görür. Yine de bazıları "Artık bu ülkede yaşamak istemiyorum" diyerek başka ülkelere göç ederler ya da göç etmeyi düşünürler. Siyaset ve adalet dahil, acaba hangi ülkeler hangi alanlarda gerçekten diğer ülkelerden farklıdır?


Macron'un aşkı 
Örneğin pazar günü başkanlık seçiminin ilk turu yapılacak olan Fransa'nın siyasiaktörlerini ele alalım... Bu seçimde şu ana kadar en kuvvetli aday olarak görülen 39yaşındaki Emmanuel Macron'un, kendinden 24 yaş büyük olan öğretmenine âşıkolduğunu ve 2007'de evlendiklerini biliyor musunuz? Brigitte Trogneux öğrencisininaşkına cevap verip kocasından ayrıldığında üç çocuk sahibiydi. Eski Fransızcumhurbaşkanlarının evlilik dışı çocuk sahibi olduklarını ya da sevgilileriyle evlenmeden Elysee Sarayı'nda yaşadıklarını da hatırlayınca, bu açıdan Fransa'nın Türkiye'den daha ilginç olduğu kesindir.

Amerikan adaleti 
Bir başka ülkeyi, yani ABD'yi ele alalım... Bu ülkedeki eyaletlerden biri olan Arkansas'ta 12 yıldan beri infaz edilen ilk idam cezası ile 1993'te bir kadını döverek öldürdüğü için mahkûm edilen Ledell Lee can verdi. 20 yıldır ölüm cezası infaz edilmeden hücresinde belki de affedilmeyi bekleyen Ledell Lee'nin neden bir anda öldürüldüğüne gelince...

Şanssız Lee 
Arkansas'ta idam cezaları mahkûmlara zehirli kimyasallar enjekte edilerek infaz ediliyormuş. Ancak uzun yıllardır bu infazlar yapılmadığı için, eyalet hapishanelerindekizehirli kimyasalların kullanım süreleri de dolmak üzereymiş. Bu kimyasallar yerine başkalarının kullanımı yolunda alınan kararı da, Eyalet Yüksek Mahkemesi iptal etmiş. Bunun üzerine kullanım süresi nisanda bitecek olan son kimyasalla Ledell Lee, CumminsCezaevi'nde idam edilmiş.
Ne dersiniz? Şanssız Lee, eskimiş ilaçların kurbanı olmamış mı? İdam cezalarının infazı açısından Amerika ilginç bir ülke değil mi?

Avustralya değerleri 
Gelelim diğer bir ilginç ülke olan Avustralya'ya... Bu ülke göçleri önlemek için, "Avustralya değerleri"ne vurgu yapılan yeni bir vatandaşlık yasası çıkardı. Buna göre vatandaşlık sürecinin kalbinde artık Avustralya değerleri bulunacakmış. Ancak bu konudayapılan basın toplantısında gazeteciler Başbakan Malcolm Turnbull'a "Avustralya değerleri nedir" diye sorunca, Başbakan kem küm edip doğru dürüst bir cevap verememiş. Şimdi sosyal medyada Avustralyalılar bu değerleri listelemeye çalışıyormuş. Bu listede yeralan değerlerden bazıları "Okyanustaki mercan kayalıklarını tahrip etmek", "Çok iyi sütlü kahve yapmak" şeklinde belirlenmiş.

Sabah
22 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;