DÜNYA

Mehmet Barlas : Trump başkan seçilirse bu Amerikan dış politikasına nasıl yansır?

Tarih
08 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Amerika'da bugün yapılacak Başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump kazanırsa, Türk-Amerikan ilişkileri bu sonuçtan nasıl etkilenir?

Şu anda dünyanın bütün ülkeleri bu soruya cevap aramakta. Örneğin İngilizler Trump'ın Başkan seçilmesi ihtimalini ürküntü ile karşılıyorlar.
Çünkü Trump'a karşı İngiliz siyasetçileri çok aşırı olumsuz tepkiler seslendirmişlerdi.
Mesela şimdiki İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Trump'ın İngiltere'ye alınmaması gerektiği şeklinde bir demeç bile vermişti.

Clinton olmasa daha iyi
Bu seçimdeki adaylardan biri olan Demokrat Hillary Clinton'un seçimi kazanması durumunda, Amerikan dış politikasında bir değişiklik olmayacak. Bu devamlılık, Amerika'nın Fethullah Gülen'i iade etmemesi ya da Amerika'nın PYD/ PKK oluşumuna Türkiye'nin tepkisine rağmen destek vereceği anlamına da geliyor.
Kısacası Hillary Clinton, Ortadoğu ülkelerini kaosa sürükleyen siyasetin mimarlarından biri... Ya da Amerika'da statükonun bir temsilcisi.

Amerika-Rusya
Trump'ın kampanya dönemindeki açıklamaları, onun seçilmesi halinde neler yapacağının göstergesi olamaz. Çünkü bu seçim kampanyasında Amerikan derin devleti ve merkez medyası Trump'a karşı öylesine bir kampanya sürdürdüler ki, Trump ölçüsü kaçmış öfkeli açıklamalarla kendini anlatmaya çalıştı. Ama mesela Trump Başkan seçilirse Amerika ile Rusya ilişkilerinde yumuşama olacağı kesin gibi.
Türk-Amerikan ilişkileri bundan daha kötü bir düzeyde olmayacağına göre, belki Trump'ın Başkanlığı bu ilişkilere olumlu biçimde yansır. Belki Şişli'deki Trump Tower, bu ilişkilere ışık tutar.

Sabah
8 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;