GÜNCEL

Mehmet Barlas : Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in ağırlıkları görmezden gelinemez

Tarih
27 Eylül 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Kuzey Irak referandumunun muhtemel sonuçlarını değerlendirirken, tarihte benzer durumların ne gibi sonuçlara dayandığını hatırlamakta fayda vardır. 2'nci Dünya Savaşı sonrasında İran topraklarında Kürtlerin kurdukları "MahabatCumhuriyeti", (Komarî Mehabad) Amerika ile Sovyetler Birliği'nin bu oluşuma "Yeter" demesi sonunda buharlaşmıştı. Bu Cumhuriyet'te Savunma Bakanı olan, Mesud Barzani'nin babası Mustafa Barzani de, canını kurtarmak için Türkiye üzerinden Sovyetler Birliği'ne sığınmıştı.


Ortadoğu dengeleri 
O dönemde Amerika ile Sovyetler Birliği Ortadoğu'daki her gelişmeye ağırlıklarınıkoyarlardı. Bugünün dünyasında ise ihmal edilmemesi gereken gerçek, ABD ve İsrail'in Ortadoğu'daki varlıkları ve ağırlıklarıdır. Örneğin 1 Şubat 1979'da Humeyni'nin gelişine kadar İran ABD'nin Ortadoğu'daki en önemli müttefikiydi. Sonuçta İran bu devreden çıktı ama ABD hâlâ Ortadoğu'da ve işgal ettiği Irak gibi ya da bizim gibi müttefikleri de var. Suriye dolayısıyla Rusya da devreye girmiş gibi görünüyor.

İsrail ve Katalonya 
Kuzey Irak'ta bağımsızlık için referandum yapan Barzani'ye İsrail destek veriyorama İsrail işgali altındaki Filistinlilerin kaderleri hâlâ havada. Ne Ortadoğu gerçekleri ne de BM Güvenlik Konseyi kararları İsrail'i etkilemekte. Bu arada Barzani'ye bir destek de, bağımsızlık isteyen İspanya'nın Katalanlarından geldi. Buna göre Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Charles Puigdemont'un, bağımsızlık referandumu dolayısıyla Başkan Mesud Barzani'yi tebrik etmiş ve "Telefon görüşmesinde, ikimiz de referandumdan başarılı bir sonuç alma temennisinde bulunduk" demiş.

Orada da referandum var 
Bilindiği gibi Katalonya da 1 Ekim'de referandum düzenleyerek, İspanya'danayrılmak için sandığa gitme kararı almıştı. İspanya 
Anayasa Mahkemesi de referandumun yasalara aykırı olduğunu söyleyerek kararı askıya almıştı. Ancak Katalanlar her şeye rağmen referanduma gitmekte kararlı. Acaba Katalan bağımsızlık hareketinde Anarşistlerin oynadığı rolün farkında mıdır Barzani?

Anarşistler 
Anarşistler 
İç Savaş İspanyası'nda (1936-39) Katalan bölgesinde ve özellikleBarcelona'da yönetimi ele geçirmişlerdi. Bu dönemde parayı ve mülkiyeti yok saydılar. İnsanlara çalıştıkları saati belirleyen fişler verildi ve alışverişler bu fişlerle yapıldı. Hem resmi nikâhı, hem kilise evliliklerini kaldırdılar. Franco'nun düzenli ordusuna karşı, emir-komuta zincirinin olmadığı milis gücü ile savaş verdiler...

İç savaşta iç savaş 
Sonunda anarşistleri, Cumhuriyetçi Cephe içinde Franco'ya karşı düzenli askerigüç oluşturmaya çalışan komünistler ve sosyalistler tasfiye ettiler. Yani anti-faşist cephe, kendi içinde de bir iç savaş yaşamıştı.
Özetle hiçbir uluslararası olay tek boyutlu değildir.

Sabah
27 Eylül 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Ahdi Atik

    06 Ekim 2017 09:46
    0 0
    Bir müslüman İsrail bayrağıyla kutlama yapmaz.Herkes biliyor ki Barzani ailesi Selanikten gelme bir haham ailesidir.Ve kuzey Irakta Yahudi asıllı kürtler yaşamaktadır.Yukarıda verdiğim bilgiyi Amerikada yaşayan ve Barzani ailesinin akrabası olan bir Üniversite prof.u söylüyor.Kökeni Yahudi olanlar da elbette İsrail bayrağı sallayacak.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;