POLEMİK

Mehmet BARLAS : Karargâh değil ama devlet çok rahatsız...

Tarih
02 Mart 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Bir gazetenin yayınladığı özel haberi ile ülkenin gündemini değiştirmesi ve kamuoyunda konuşulması tabii ki hoş bir şeydir. Ama bu özel haber asılsızsa ya da birilerinin kötü emellerine hizmet ediyorsa, ortaya hiç de hoş olmayan bir durum çıkar.

Gazetecilik okullarında öğretilen temel derslerden birinde de "Hiçbir haber birgazeteciye gökteninmez, bir haberimutlaka birilerigazeteciye verirya da sızdırır... İyi gazeteci kendisine o haberin neden verildiğini bilir" denilir.

Haber neden yaptırıldı?
Eğer bir ülkenin geçmişinde belirli gazete haberlerinden ve manşetlerinden sonra askeri darbeler gelmişse, bu tür haberleri kullanırken çok dikkatli davranmak şarttır... Ayrıca 15 Temmuz darbe teşebbüsünün üzerinden daha bir yıl bile geçmemişken, darbe kışkırtıcısı olarak algılanacak bir haberi yayınlamak gerçekten aklı zorlayan bir davranıştır.

Beklenen tepkiler
Sonuçta Hürriyet'in "Karargâh Rahatsız" başlıklı haberinin tahmin edilentepkilere neden olmaması imkânsızdı. Bu tepkiler o boyutlara ulaştı ki, ülkenin Cumhurbaşkanı ve Genelkurmayı bile olayı yorumlamak gereğini hissettiler.
Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Pakistan'a gitmeden önce havaalanında özetle şöyle dedi:
"- Burada atılan başlık bir terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Böyle bir başlığı atmaya bu gazetenin ne yönetimi, ne patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Bu işin hukuki süreci neyse şu anda bazı adımlar atılmış vaziyette. Bizler bunun takipçisi olacağız. Devleti kendi içinde birbirine düşürmeye kimsenin hak ve yetkisi yoktur. Bunların bu eski alışkanlıkları."

Terbiyesizlik!
"- Öbür tarafta kalkıp işi daha da ileri götürüp 'Cumhurbaşkanı nereye giderse,Genelkurmay yanında' gibi ifadelerle ayrıca terbiyesizlik yapıyorsunuz. Bir Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile uluslararası bir toplantıya gitmesinden daha doğal ne olabilir... Kusura bakmasınlar artık böyle bir şey yok. Bizi kendi içimizde kim birbirimize düşürmeye çalışıyorsa bunun bedelini ağır ödeyecektir."

Silahlı Kuvvetler
"Karargâh Rahatsız" başlıklı habere Silahlı Kuvvetler'den yapılan açıklamada da şöyle denildi:
"Kararlılık ve azimle terörle mücadele edildiği, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın başarıyla tamamlandığı bir dönemde bu tür iddia ve iftiralarla gündemi bulandırma çabalarını esefle karşılıyoruz."
Evet... Durum bu merkezde... Görüldüğügibi bir "Özel haber" herkesi çok rahatsızetti.

Sabah
2 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;