DÜNYA

Mehmet BARLAS : Hani İtalya’da artık koalisyon yapılamayacaktı

Tarih
06 Mart 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
 İtalya'da pazar günü yapılan genel seçimlerin sonucu, Avrupa ülkelerindeki kafa karışıklığının, Akdeniz'e de indiğini gösteriyor.

Bu ülkede artık koalisyon yapılmasını imkânsız hale getiren seçim yasası, bizde de çok ilgi çekmişti.

Koalisyonlara engel 
2015'in mayıs ayında kabul edilen yasaya göre, tek bir siyasi hareketin beş yıllığına göreve gelmesi öngörülüyordu. Ülkede yüzde 40 ve üzeri oya ulaşan parti, 630 milletvekilliğinin 340'ına sahip olacaktı. Hiçbir partinin yüzde 40'ı aşamaması halinde ise en yüksek oyu alan iki parti arasında, ikinci tur seçime gidilecekti. Başbakanı Matteo Renzi "Italicum" adı verilen yasa ile ülkesinin istikrara kavuşacağını söylüyordu.

Her yıla bir hükümet 
Düşünün ki İtalya'da, büyük çoğunluğu koalisyon olmak üzere, son 69 yılda 63 hükümet kuruldu. Son dört yılda ise ekonomik ve siyasi krizlerin etkisiyle, biri teknokrat olmak üzere dört farklı hükümet görev yaptı. Yani İtalya'nın son Başbakanı Renzi bu yasa ile kendisinin 2018'den sonra da Başbakan olarak kalacağını hesaplıyordu.

Yine sonuç ortada 
Ne var ki pazar günü yapılan seçimlerde hiçbir parti yüzde 40'a ulaşamadı. Ve ülkenin "5 Yıldız" olarak bilinen protesto hareketi de yüzde 31 oy alarak, İtalya'nın en büyük partisi oldu. Komedyen Beppe Grillo ve internet girişimcisi Gianroberto Casaleggio tarafından 2009'da kurulan "5 Yıldız Hareketi", 2013'te ilk kez girdiği genel seçimlerde yüzde 25.5 oy almıştı; pazar günkü seçimlerde de oy oranını yüzde 31'e taşıdı. Ancak 5 Yıldız Hareketi de, çoğunluk için gerekli yüzde 40 oranından uzakta.

Sağ ağırlıklı 
Seçime ittifak halinde giren sağ partiler ise toplamda yüzde 37 oy aldı. Sağ ittifakta yer alan 4 parti içinde en çok oyu ise yüzde 18'le aşırı sağcı "Lig" aldı. Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin merkez sağdaki "Haydi İtalya" partisi ise yüzde 13'te kaldı. İttifakın diğer ortağı aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri de yüzde 4oy aldı. Başbakan Renzi'nin iktidardaki Demokratik Partisi ve genel olarak merkez sol için bu seçimler hezimete dönüştü.

Yasalar çıksa da 
Böylesine parçalanmış bir seçmen tabanı varken ve böylesine karışık bir siyasal ortamda yaşıyorsanız, ne türlü bir yasa çıkarsanız da koalisyonu engelleyemiyorsunuz. Bu açıdan baktığınızda Türkiye İtalya'ya istikrar örneği olarak sunulabilir.

Sabah
6 Mart 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;