GÜNCEL

Mehmet Barlas : Dün dündür ama bugün de dünün devamı değil midir?

Tarih
03 Kasım 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas

3 Kasım 2015

Sayısız genel seçim yaşadım gazetecilik hayatımda... Ama dış dünya medyasının Türkiye'deki bir genel seçimle bu kadar ilgili olduğunu hatırlamıyorum. O kadar ki mesela "The Economist"in yaptığı gibi, taraf bile oldular bu seçim öncesinde... Veya bizim CNN-Türk'ün Türkiye'ye ne kadar Fransız baktığını bile görmedik mi?
Aslında bu seçimden sonra da hem Gülen Örgütü'nin paralel yapılanması, hem de PKK terörü ile mücadelenin hiç ara verilmeden devam edeceğini biliyorduk. Ayrıca halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'dan aldığı yetkileri sonuna kadar kullanacağını da biliyorduk. Şimdiyse tek başına AK Parti iktidar olduğuna göre bu maddelerin geleceği zaten tartışma dışı...

Yeni Türkiye

Bu arada bazıları "Yeni Türkiye" söylemini kabullenmeyip "Değişen ne var ki" diyorlar ya. Ama seçim sonuçları onları herhalde yeniden düşünmeye zorlayacaktır... Yeni Türkiye'nin seçmeni, kimlik siyasetini de reddetmek olgunluğunu sergilemiştir. Artık siyasi partiler terörü, şiddeti ve nefreti herhalde gündemlerinden düşüreceklerdir.

Farklı bir dönem

7 Haziran'a kadar farklı kimlik siyasetlerini içinde barındıran "Yeni Merkez" konumundaki AK Parti'nin kayıpları da, kimlik siyasetini temsil eden iki partinin AK Parti'den kopardıkları oylardan kaynaklanmıyor muydu? Eski Türkiye'nin merkez- kitle partileri de, etnik kimlikleri içlerinde eritmezler miydi? Demek ki önümüzdeki süresi belirsiz bir dönemde etnik kimlikler, Türk siyasetinde ağırlıklı rol oynamayacak. Eğer bu süreç uzlaşmanın ve birlikte yaşamak azminin gündeme gelmesi ile sonuçlanırsa, demokrasimiz eskisinden daha sağlıklı olarak gelişmesini sürdürecektir.

Konuşa konuşa

Amaçladığımız istikrarlı ortama ulaşmanın yolu ise, asgari müştereklerde birleşmeyi mümkün kılan büyük demokratik uzlaşmalardan geçiyor... Bu konuda Bismarck'ın "Siyasi pazarlıklar ve sosis imalatı halka açık alanlarda yapılmaz, çünkü ikisi de mide bulandırır" söylemine katılmıyorum... Çünkü sonuçta insan insanla konuşa konuşa, hayvan da hayvanla koklaşa koklaşa anlaşır.
Tabii bir de kazananı kutlamak ve yenilenlerin de hatalarını kabullenmeleri noktasına gelirsek, yarınımız bugünümüzden daha parlak olur.

Sabah

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;