SİYASET

Mehmet BARLAS : Almanya’nın bamteline nazizm benzetmesi ile basılırmış

Tarih
08 Mart 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya tepkisini seslendirdiği şu sözler bir anda dünya medyasında yer aldı:

"- Ey Almanya sizin demokrasi ile uzaktan yakından alakanız yok. Şu uygulamalarınızın geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz. Rahatsız oluyorlar buifadelerden. Yaptığınız uygulama bu. Bize demokrasi dersi vereceksiniz, geleceksiniz orada bu ülkenin bakanını konuşturmayacaksınız. Eğer demokrasi diyorsanız bu işin hakkını vereceksiniz."

Çok kızmışlar 
Meğer Almanya'nın bam teline basmak isteyenler için kilit sözlermiş bunlar... Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert "Nazi karşılaştırmaları her zaman saçma ve yersiz. Bu tür karşılaştırmalar, nazizmin işlediği insanlık suçunu önemsiz göstermeye hizmet ediyor" demiş.
Alman Adalet Bakanı Heiko Maas da Nazi benzetmesi için, "Rezalet, anlaşılması güç ve kabul edilemez" sözleriyle yanıt vermiş, Merkel'in Başbakanlıktan Sorumlu Bakanı Peter Altmaier ise, "Kesinlikle kabul edilemez. Almanya hukuk devleti, hoşgörü ve özgürlüklerden vazgeçilemez" diyerek tepki göstermiş.

Almanlar ve mizah 
Aslında milletler tarihin kendilerine yapıştırdığı bazı sıfatları ne yaparlarsa yapsınlarsilemiyorlar. Nazizm de Almanlar için böyle bir olgudur.
Mesela Woody Allen "Dün Wagner dinlerken yine Polonya'yı fethetmeyi düşündüm" diyerek, Alman kültürü ile alay eder.
Amerikan mizahında "Cehennem", trafiğin İtalyanlar tarafından düzenlendiği, yemeklerin İngiliz aşçılar tarafından hazırlandığı ve televizyon programlarının Almanlar tarafından yapıldığı mekân olarak anlatılır.

Demokrasi dersi
Bütün bunlar bir yana Almanya'nın Türkiye'yi karşısına alan kararları gerçekten ölçüyü kaçırdı... Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözlerle vurguladı:
"- Eğer demokrasi diyorsanız bu işin hakkını vereceksiniz. Düşünceye saygıyı bileceksiniz. Bilmiyorsanız bileceksiniz ki netice sizin aleyhinize olacak. Uluslararası toplantılardabunları hep dile getireceğim. Bunları dünyaya rezili rüsva edeceğiz. Biz artık o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. O faşist rejimlerin uygulamasını görmek istemiyoruz. Ben biliyordum ki Almanya bunları bırakalı çok oldu ama yanılmışım."

Sabah
8 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;