DÜNYA

Mehmet Barlas : AB’yi tehdit eden unsurlardan biri de Trump’mış!

Tarih
02 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
İşin şakaya gelir yanı yok... Biz Türkiye'de birbirimizle didişirken, "Amerikan İttifakı" denilen olgu yavaş yavaş yokluğa karışıyor. Düşünün ki dünyadaki en tartışılmaz devletlerarası dayanışmaya örnek olan ABD-İngiliz dostluğu da şu anda yaralı...
ABD Başkanı Trump'ın İngiltere'ye gelmemesini isteyen İngilizlerin oranı nüfusun yarısından fazla.
Avrupalılara gelince... Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk 27 üye devlete açık bir mektup yollayarak, Avrupa Birliği'ni tehdit eden unsurları, ABD Başkanı Trump, Rusya, Çin ve radikal örgütler olarak sıraladı.

Kime bağımlı olacaklar?
Malta Zirvesi öncesinde birlik çağrısında bulunan Tusk, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına yol açan Brexit referandumunu da ima ederek "Avrupa Birliği'nin dağılması, üye ülkelerin tam bağımsızlığını geri kazanmasına yol açmaz, aksine ABD, Rusya ve Çin gibi büyük güçlere bağımlılık anlamına gelir. Sadece bir arada olursak tam bağımsız oluruz" dedi.
Tusk'a göre Trump'a karşı Avrupalı müttefiklerin toplu bir tepki vermemesinin nedeni kilit bir müttefiki kendilerinden uzaklaştırmak konusunda aceleci davranmak istememeleriymiş.

Irak da öfkeli
ABD'nin müttefiki olmayan ama onunla içli dışlı olan ülkelerden biri kesinlikle Irak'tır. Amerika tarafından işgal edilen ve şu anda Musul'un geri alınması için DEAŞ'a karşı verilen savaşta ABD askerlerinin de yer aldığı Irak bile, Trump'ın mültecilerle ilgili kararı yüzünden Amerika ile ipleri koparma noktasında. Irak bu ülkeye gelmek isteyen Amerikalılara vize verilmeyeceğini açıkladı. Bilindiği gibi Trump'ın cuma günü imzaladığı kararnamede İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'den gelenlerin en az 90 gün ülkeye girişi yasaklanırken, mültecilerin kabulü 4 ay, Suriyeli mültecilerin kabulü ise tamamen durdurulmuştu.

Acemi Trump
Bu listede bulunan ülkelerden biri olan İran'ın Cumhurbaşkanı Ruhani ise Trump'ı acemilikle suçlayan şu açıklamayı yaptı:
"Bugün halkları ayırma günü değildir.
Diğer milletlerin vizelerini iptal etmek siyaset arenasına yeni girmiş kişilerin yapacağı bir iştir. Bunlar siyasete yeni girmiş kişilerdir. Başka bir âlemden siyaset âlemine girdiler.
Dünyada neler olup bittiğini öğrenmesi çok zaman alacak ve bu ABD'ye çok şeye mal olacak."

Sabah
2 Şubat 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;