GÜNCEL

Mahmut ÖVÜR : Dünyanın Alevileri ve Bektaşileri Ankara’da buluşuyor

Tarih
18 Mart 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
 Türkiye'nin, aşağıdan yukarıdan devam eden bütün kuşatmalara karşın ayakta kalmasının hikmeti derin tarihinde ve kültürel kodlarında saklı.

O derin tarihin kültürel kodlarından biri de Alevi-Bektaşi geleneği. Bu geleneği, birlikte yaşama iradesinden uzaklaştırmak için çok uzağa gitmeye gerek yok; son 40 yılda akla hayale gelmeyen kirli operasyonlar yapıldı. Ama başaramadılar. Son 10 yılda atılan önemli adımlarla kimlikler üzerindeki baskı kalktı ve herkes özgürce kendi olma yolunda ilerliyor.
Önümüzde bu coğrafya halklarının ortak değeri 21 Mart Nevruz Bayramı var. Bu yıl, o bayram günü bir ilk daha yaşanacak. Binlerce yıllık geçmişi temsil eden Dede Garkın Derneği, ilk kez 19-22 Mart arasında "Uluslararası Hacı Bektaş Veli ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması"nı gerçekleştiriyor. Bugün aynı zamanda Hz. Ali'nin de doğum günü kabul ediliyor.
Dede Garkın Derneği öncülüğünde yapılan bu etkinliğin en önemli yanı uluslararası olması. Kültür Bakanlığı'nın da destek verdiği bu etkinliğe ABD, Avustralya, Arnavutluk, Almanya, Arjantin, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, İran ve Irak'tan gelecek çok sayıda önemli konuk katılacak.
Dede Garkın Derneği Başkanı Hüseyin Dedekargınoğlu, etkinliğin önemini şu sözlerleanlatıyor: "Çok önemli, çünkü yurtiçi ve yurtdışından gelecek toplam 3000 davetliyleTürkiye'de ilk defa kamunun katılımlarıyla 'Horasan Yolculuğu' programı düzenlenecek. Alevi dedelerinin yönettiği bir de 'Cem' yapılacak. İki gün sürecek bu etkinliğe katılacak Alevi, Bektaşi inanç önderleri dede, baba, pir, mürşit, rehber ve dervişler uluslararası buluşmanın ilk adımını atacaklar."
Dünyanın dört bir yanından gelip Ankara Congresium'da devlet erkânıyla da buluşacak olan Alevi Bektaşi inanç önderleri, Hacı Bektaşi Dergâhı ve diğer kutsal mekânları da gezecekler. Etkinlikte, üç oturumdan oluşan Aleviliğin tarihi, kültürü, inancı ve sosyolojisi konularını içeren paneller yapılacak.
Türkiye, birileri için değil, kendisi için çokuluslu terör dahil bütün kuşatmalara rağmen demokratikleşme yolculuğunu ve farklılıklarıyla buluşmayı sürdürüyor.

Sabah
17 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;