SİYASET

Mahmut Övür : AK Parti’de fire olmaz

Tarih
08 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Başbakan Yıldırım Moskova yolunda konuştu: AK Parti'de fire olmaz


Geleneksel ziyaretlerinden sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapan Başbakan Binali Yıldırım'ın bu gezisi sadece içeriden değil, dışarıdan da ilgiyle izleniyor.
Özellikle de AB ile limonileşen ve dolar üzerinden yürütülen ekonomik kuşatmalara karşı, Rusya'nın da içinde olduğu ülkelerde başlayan yeni arayışlar açısından Moskova ziyaretine bir başlangıç olarak bakılıyor. Bunun ayrıntılarını görüşmeler sonunda göreceğiz. Ama önce Başbakan Yıldırım'la Türkiye'den Moskova'ya doğru yola çıkarken geride bıraktığımız, başta Cumhurbaşkanlığı sistemi olmak üzeri birçok konuyu konuştuk.
İşte Başbakan Yıldırım'ın uçakta gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar:

BİRLİKTE ÇAY İÇİP GELDİM


http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgBahçeli ile son görüşmenizde neler konuşuldu?
Ben, şimdi aynı koridorda AK Parti Grup Başkanı odası var. Bu tarafta Bahçeli'nin odası var. Ben sizi fazla bekletmemek için "Merhaba" deyip "Allahaısmarladık" dedim. Çay içtik. Çay ikram etti sağ olsun. Durumu en veciz şekilde Bahçeli açıkladı. Pürüz yok. Planlandığı gibi gidiyor.

http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgBazı sorunlu alanlar vardı. Genel başkanlık konusunda pürüz aşıldı mı? Bir de Yüce Divan konusundaki pürüz aşıldı mı? Karar sayısı 330 mu 367 mi?
Ben böyle bir şey söylediğimi hatırlamıyorum.
Her basına yansıyan dedikoduya göre hareket edilmez.

'PÜRÜZ YOK' DEYİNCE İŞ BİTTİ

'Pürüz yok' deyince iş bitti. İşin başında biz işin esasını konuştuk. Bir cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bu sistemde Meclis-Cumhurbaşkanlığı ilişkileri nasıl kurgulanacak.
Anayasa değişikliğinin asıl teması bu. Çünkü yürütme var yasama var. Parlamenter sistemde ilişkiler malum, iç içe geçmiş durumda. Meclis'ten hükümet çıkıyor. O hükümet Meclis'e karşı sorumlu. Dolayısıyla denetleme ve yasama mekanizması parlamenter sistemde keskin çizgilerle ayrılmış değil. İktidar partisi yasa teklifi veriyor Meclis'in denetim faaliyetlerine yol veriyor veya vermiyor. Şimdi cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor, böyle bir şey yok.
Kanunlar teklif şeklinde veriliyor, bunu da vekiller veriyor.
Sadece bütçe kanunu teklifi Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor. Ama Cumhurbaşkanı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclis'in kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak onlar belli. Böyle bir sistem...

http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgToplam 12 madde olarak duyurulmuştu, teklifin genişlediği yolunda haberler var, doğru mu?
12 madde, ama 12 maddeden etkilenen çokça madde var.
Bir yerde bakanlar kurulu, başbakan geçiyorsa o çıkıyor. Gensoru geçiyorsa çıkıyor. Yeni sistemde olmayan tabir ve kurumlar var.
Onların kaldırılması var.

Sabah
7 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;