DÜNYA

Kurtuluş Tayiz : Trump, Esed’i gönderir mi?

Tarih
12 Nisan 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Doğu Guta’daki kimyasal gaz saldırısı, Esed rejimini yeniden ABD’nin gündemine taşıdı. Trump, Rusya ve İran’ı suçlayarak “48 saat içerisinde Esed’e askeri karşılık verileceğini” açıkladı.

Oysa iç savaşın patlak verdiği yedi yılda Suriye’de 511 bin kişi hayatını kaybetti. Bu ağır bilançonun yüzde 85’inden Suriye hükümeti ve müttefikleri sorumlu.

Ama nedense ABD, şu ana kadar Esed ve müttefiklerince gerçekleştirilen katliamları izlemeyi tercih etti. ABD, konvansiyonel katliamları “katliam” bile saymadı. Uluslararası toplum Esed’in gerçekleştirdiği kimyasal katliamlarının üzerine de gitmedi.

Suriye’de bulunan gözlemci örgütler, Esed’in şu ana kadar onlarca “kimyasal saldırı” düzenlediğini rapor etti. Peki sonuç? Her zamanki gibi bu saldırılar ABD tarafından görmezden gelindi. Batı’dan cesaret almasa Esed rejimi, onlarca kimyasal saldırı düzenleyebilir miydi?

Ankara, Suriye’de iç savaşın patlak verdiği günden beri Esed rejiminin gitmesinden yana oldu ve Suriye’nin yeniden kurulması için çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla savunduğu bu aşamaya uluslararası toplum bile henüz gelmiş değil.

Trump, 48 saatte Esed’e müdahale sinyali verdi ama öncekiler gibi denizden atılan birkaç füzenin Suriye’de hiçbir şeyi değiştirmeyeceği açık. Esed’i göndermeyen hiçbir askeri manevra eskisinden farklı olmaz ve Suriye’de yeni sonuçlar doğurmaz.

Esed’in kimyasal saldırısı, Suriye’den çekilmeyi düşünen ABD’yi yeniden Suriye’nin göbeğine doğru çekmeye yarar ki, en azından Pentagon’un meseleyi böyle ele aldığı anlaşılıyor. Suriye’de kalıcı olmak için işlerin biraz sarpa sarması gerekiyordu. Bu noktada Pentagon’un imdadına Esed rejimi yetişti.

Türkiye-Rusya-İran ittifakına karşı Suriye’de güç kaybeden ABD, Duma’daki kimyasal saldırıyı fırsat bilerek şimdi yeniden güç toplamaya çalışacak.

Türkiye’nin pozisyonu ise son yedi yıldır neredeyse aynı. Ankara yedi yıldır Esed’in gitmesini savunuyor. Esed’i götürmeyen hiçbir müdahaleyi de “müdahale” olarak görmüyor. Ölümlerin durması ve “yeni Suriye”nin kurulması için Esed’in gitmesi şart.

ABD ve Avrupa buna var mı, yok mu?

24 saat dolmadan bunu hep birlikte göreceğiz!

Kemal bey de kamuflaj giysin

Sanatçıların, ünlü sporcuların ve medya mensuplarının sınırda Mehmetçik ile yaptığı buluşma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tepkisini çekmişti. Mehmetçiği ziyarete gidenlere “rezil adamlar” diye hakaret eden Kılıçdaroğlu’na sanatçılar “Peki sen niye burada yoksun” diye soru yöneltmişti?

Kemal Bey de bu haklı eleştirilerin ne kadar yerinde olduğunu anlamış olacak ki o da sınırda Mehmetçiği ziyarete gitme kararı aldı. Geç bile kalınmış olsa Kemal Bey’in 50 şehit verdiğimiz Afrin fatihlerini ziyaret etmesi yerinde bir karar.

Ancak kendisini şimdiden uyaralım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taklit etmeye kalkarak kendisi de bir kamuflaj giyebilir. Erdoğan “Başkomutan” sıfatıyla giydiği o kamuflajı Kemal Bey de “ana muhalefetin başı” olarak deneyebilir. Hem bu sayede belki Kemal Bey, uzun süredir askerden, devletten, milletten ne kadar uzaklaştığını da anlar. Hadi hayırlısı!

Akşam
12 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;