GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Salih Müslim’in iadesi Apo etkisi yaratır

Tarih
26 Şubat 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
 Eskisi, yenisi yok; Salih Müslim, Suriye PKK’sının liderlerinden biri. Bir Apo etmediğini düşünenler olsa bile Müslim, küçümsenecek bir isim değil. Dünyada hâlâ terör örgütü PYD’nin lideri olarak biliniyor, tanınıyor.

Salih Müslim’in, Türkiye’nin girişimi üzerine Çekya’nın başkenti Prag’da tutuklanması son derece önemli bir gelişme. Bu durum, Müslim’in iadesi ihtimalini daha da artırıyor. Müslim’in, Türkiye’ye iadesi için hukuki alt yapı uygun. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çekya’nın da taraf olduğu “Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi” hükümleri uyarınca Müslim’in iadesi için talepname hazırlandığı belirtildi.

Bugün yarın işin rengi netleşir. Çekya yönetimi, Müslim’i Türkiye’ye iade etme yönünde bir karar verirse, bu gelişme, Türkiye’nin terör örgütü PKK/PYD’ye karşı yürüttüğü mücadeleyi çok olumlu etkiler. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’dan sonra Suriye PKK’sının lideri de ele geçirilir ve hapse atılırsa, bu PKK’ya vurulan ikinci en büyük darbe olur.

Bu arada Çekya enteresan bir yer olmalı, nitekim Apo’nun da yolu Çekya’dan geçmişti. Abdullah Öcalan, 1987’de Sofya’ya, oradan da Çekoslovakya’ya gitmiş, burada bir süre kaldıktan sonra Berlin üzerinden uçarak Suriye’ye geri dönmüştü. Bu ziyaretin etkisiyle olsa gerek Çekoslovaklar PKK’ya çok büyük partiler halinde silah, mühimmat vermişti. Bu açıdan Salih Müslim’in Prag’da ne aradığı, ne dolaplar çevirdiği merak edilmesi gereken bir nokta.

Doğrusunu isterseniz bu konjonktürde kimse Salih Müslim’in tutuklanmasını beklemiyordu. Ve Müslim’in Türkiye’ye iadesine ihtimal verenlerin sayısı hâlâ çok fazla değil. Bunun nedeni, Avrupa’nın terör örgütü PKK’ya kucak açmış olması. Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa… Bugün neredeyse bütün Avrupa’da PKK faaliyetlerine göz yumuluyor.

Hal böyleyken Müslim’in tutuklanması tabii akla başka bazı ihtimalleri getiriyor. Gün boyu sosyal medyada öne çıkan komplo teorilerinden biri Müslim’in, Alman “gazeteci” Deniz Yücel’in serbest bırakılması karşılığında tutuklandığı biçimindeydi. Buna şahsen pek ihtimal vermiyorum ama Avrupa’nın karşılıksız ve çıkarsız hiçbir adım atmayacağı da açık.

Acele etmeden, gelişmeleri takip etmek ve Çekya yönetiminin Salih Müslim’i Türkiye’ye iade edip etmeyeceğine bakmak gerekiyor. Fakat Salih Müslim’in iadesinin her durumda Apo’nun iadesi gibi bir etki yaratacağını ve Türkiye’nin terörle mücadelesini çok olumlu etkileyeceğini unutmayalım.

Akşam
26 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    26 Şubat 2018 18:38
    0 0
    heveslenmeyin bu hani almanya araya girer ve verdirmez.BİZ DE DENİZ YÜCELbilirim İ BEDAVAYA VERMİŞ OLURUZ. YA DA ORADA REHİN TUTULAN BİR BÜYÜĞÜMÜZE KARŞI VERİLMİŞ OLUR. yahu yunandaki 6 darbeciyi vermediler, bu haini miverecekler. şimdi bilrim ABDye olduğu gibi 20 uçak, 69 TIR EVRAK göndeririz, gene de fetö gibi vermezler. zaten niye yakaladık diye dertliler.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;