SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Pentagon’un gizli ajandası

Tarih
05 Mart 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
Türkiye’nin güney sınırlarında yaşanan kaos ve hareketlilik giderek daha anlaşılır hale geliyor. DEAŞ, PYD, Suriye rejimi ve ABD arasındaki görünen çatışma ve mücadelenin son günlerde ortak harekete dönüştüğü görülüyor. DEAŞ ile PYD arasındaki Kobani ve Tel Abyad’da yaşanan alışveriş -al gülüm ver gülüm oyunu- son olarak Münbiç üzerinde rejim güçleri ile PYD arasında gerçekleşti.

Suriye’nin kuzeyindeki tablonun karmaşıklığı giderek azalırken; bu bölgedeki güçlerin tüm hamlelerini aslında Türkiye’ye karşı planladıkları da anlaşılıyor. Suriye’nin bölünmesi olarak görülen iç savaş süreci esasında Türkiye’nin kuşatılması odaklı yıllardır devam eden bir hareketlilik. Sahadaki tüm hareketlerin merkezinde Türkiye var; birbirine karşı görünen aktörler de yine açık ya da örtülü bir şekilde Türkiye’ye karşı ortak davranıyor.

Ankara, bu gerçeği Fırat Kalkanı ile birlikte daha iyi fark etti. El Bab’ı kuşatma altına aldığımızda ABD, PYD ile birlikte karşı harekete geçerek “Fırat’ın gazabı” operasyonunu başlattı. Ama sonra sözde kuşatma altındaki Rakka’daki 700 DEAŞ militanının El Bab’a geçişini de ABD sağladı. Amaç, Türkiye’ye karşı El Bab’daki DEAŞ direnişini artırmaktı. El Bab operasyonunu başarıyla tamamlanınca Ankara, yeni hedefini “Münbiç’i PYD’den temizlemek” olarak açıkladı. Tabii tam da bu esnada bu kez Şam rejimiyle PYD arasında (ABD ve Rusya’nın gözetiminde) yapılan ortak bir manevrayla Münbiç’in yönetimi Suriye ordusuna devredildi.

Bu arada Türkiye’den Rakka’ya giden yollar da yine rejim güçleri tarafından bir bir kesilmeye başlandı. Maksat Ankara’yı PYD ile diyaloğa zorlamak; PYD ile Ankara’yı buluşturmak.

Pentagon’un gizli ajandasında “ikinci İsrail” bulunmakta. PKK/PYD, bu yeni devletin temel çekirdeğini oluşturacak. Ankara’nın bu plana onay vermeyeceğini bildiklerinden havuç-sopa politikası uyguluyorlar. Türkiye’yi, güney sınırlarından kuşatarak, bölgede yalnızlaştırarak, içeride de terörü artırarak PYD’ye mecbur hale getirmeye çabalıyorlar.

Ankara, Pentagon’un gizli ajandasına boyun eğmediği içindir 15 Temmuz darbe süreciyle karşı karşıya geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, Suriye sahasında operasyonu yürüten en yüksek rütbeli ABD’li komutan. ABD’li komutan, 15 Temmuz darbesini gerçekleştiren FETÖ’cülere “ortaklarımız” diyen kişi aynı zamanda. FETÖ’nün tasfiye edilmesine de sert tepki göstermişti bu isim.

ABD’nin, Suriye’deki gizli ajandasının önünü 15 Temmuz darbesiyle açmayı planlamışlardı. Türkiye’ye kendi içinde birbirine düşürmeyi başarsalar, gerisi çorap söküğü gibi gelecekti. 15 Temmuz darbesiyle “ikinci İsrail”in önü açılacaktı. Fakat başaramadıkları gibi bir de deşifre oldular. Planları açığa çıktı, maskeleri düştü.

Türkiye’nin PYD’ye ilişkin mevcut ısrarı devam ederse, bu örgütün bölgede muvaffak olmasının imkanı yoktur. Ankara, tanımadığı sürece PYD Ortadoğu'da siyasi meşruiyet kazanamaz; PYD bir terör örgütüdür ve buna destek veren ülkeler de terörü destekleyen ülkeler olarak anılacaktır. Terör örgütleriyle, tehdit ve şantajla, diplomatik baskılarla Ankara’yı korkutup mevcut pozisyonunu değiştirmeye zorluyorlar. Ancak Ankara’nın geri adım atma imkanı da, lüksü de yok. Aksi durumda devletin devamlılığı tehlikeye girer.

Akşam
5 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;