SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Erdoğan’dan, Trump’a ilk uyarı

Tarih
24 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili konuşmaktan uzun süre kaçındı. Bunda Trump’ın henüz göreve başlamamasının payı büyüktü. Trump, başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Erdoğan’dan ilk değerlendirme de geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika ziyareti öncesi yaptığı açıklama Trump’ı, Ortadoğu politikasıyla ilgili uyardı.

Cumhurbaşkanı’nın dikkat çektiği hususlar şöyle: “Sayın Trump’ın Ortadoğu için ne diyeceğini bekliyoruz. Şu anda Ortadoğu ile ilgili bazı söylemler kulağımıza geliyor ki, bunlar doğrusu rahatsız edici. Biz toprak bütünlüğüne saygı duyulan bir Ortadoğu’dan yanayız. Trump’a yapacağımız ziyarette de kendileriyle müzakere edecek, bu konuları ele alacağız.”

Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki son cümlesi ise çok daha önemli: “Ortadoğu’nun en güçlü ve belirleyici ülkesi Türkiye’dir. Buralarla uzaktan yakından alakası olmayanlar kalkıp da tarihi bir yanlışın içine düşerlerse bu tabii isabetli olmaz.”

Erdoğan’ın “Kulağımıza gelen rahatsız edici bazı söylemler” ifadesinden anlaşılan, yeni ABD Başkanı’nın, Ortadoğu politikasıyla ilgili harita değişikliklerine kapı aralayan yaklaşımı olabilir. Trump da, kendinden öncekiler gibi Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozacak, Ortadoğu’da yeni devletçiklerin ortaya çıkmasını destekleyecek bir politikada ısrar ederse bu, iki ülke arasındaki sancılı ilişkilerin daha da ağırlaşmasına yol açabilir.

Ayrıca ve daha da önemlisi; Başkan Trump, Ortadoğu politikasını Türkiye’yi dikkate almadan oluşturmaya kalkar ve Obama yönetiminin açtığı hatta ilerlerse, Erdoğan’ın ifade ettiği gibi “Tarihi bir yanlışın” içine düşmüş olur. Bu durumda ABD “Geleneksel müttefiki” Türkiye’yi kaybeder.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’ya ulaşan “Bazı rahatsız edici söylemler” üzerinden, Trump’ı şimdiden “tarihi bir yanlışın” içine düşmemesi için uyarıyor, diyebiliriz.

Bu açıklamalar da gösteriyor ki; Türkiye-ABD ilişkileri hiç de kolay olmayan bir süreçten geçiyor. İki ülke arasındaki ilişkileri daha çok Trump’ın yeni Ortadoğu politikası belirleyecek. Yeni dönemde Trump, Ortadoğu’da ameliyat yapmaktan yana tavır alır ve bölgenin dokusunu alt üst edecek müdahalelere onay verirse Ankara-Washinton ilişkileri eskisinden de kötü bir yönde seyreder.

Yine de yüz yüze müzakerelerin belirleyici olacağını tahmin ediyorum. İlk randevuyu beklemekte fayda var.

Akşam
24 Ocak 2017 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Said

    26 Ocak 2017 20:34
    0 0
    Kurtuluş Tayiz bu uyduruk isimle uyduurk işler olur canım
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;