SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Darbenin seyrini değiştiren 10 dakika

Tarih
18 Temmuz 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Türkiye’nin tarihinde darbeler hep oldu. Maalesef, darbelerle beli bükülmeye çalışılmış, milletin kendine dair karar verme insiyatifi darbelerle kesintiye uğramış bir ülkeyiz. Ancak bugüne kadarki darbeler esnasında ne Meclis, ne Cumhurbaşkanlığı binası bombalandı, ne Özel Kuvvetler merkezi havaya uçuruldu, ne de MİT’in binaları havadan ve karadan bombalandı. Fethullahçı cuntanın 15 Temmuz akşamı giriştiği darbe öncekilerden çok farklı bir seyir izledi. Savaş uçakları ve savaş helikopterleri kullanan cunta, Türkiye’de gelmiş geçmiş en gaddar darbe harekatını haince gerçekleştirdi.

Cuntanın bu kadar gaddar bir darbe planı gerçekleştirmesinin sebebi, girişimin hiyerarşi dışı olmasıyla bağlantılı. Hiyerarşi dışı darbe girişimlerinden sonuç alma ihtimali sınırlıdır; imkanları sınırlı olan cunta, bu eksikliğini şiddet dozajını arttırarak gidermeye çalışır. Fethullahçı cunta, hiyerarşiden alamadığı gücü, savaş uçaklarını ve helikopterleri devreye sokarak, Meclis’i bombalayarak, halkın üzerine helikopterlerle ateş açarak, 161 vatandaşımızı şehit ederek ve 1440 vatandaşımızı yaralayarak elde etmeye çalıştı. Fethullahçı darbenin başarıya ulaşmaması için aslında teorik olarak herhangi bir engel yoktu. Hava Kuvvetleri’ne ait çok sayıda savaş uçağını kontrol eden, Meclis’i ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni bombalayarak ülkeye ve millete zarar vermede ne kadar kararlı olduğunu gösteren; Genelkurmay Başkanı’nı ve kuvvet komutanlarını rehin alan cunta, Erdoğan’ı kaldığı otelde ele geçirselerdi veya şehit etselerdi darbe başarıya ulaşmaz mıydı? İki helikopterle Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı oteli basan cunta, 10 dakika geç kalmasa veya Erdoğan 10 dakika önce kaldığı yeri terk etmese sonuç ne olurdu? Darbe akim kalır mıydı? Milletin sokağa çıkması, MİT ve Emniyet’in Cumhurbaşkanı ve Hükümetin yanında durması, TSK komutanlarının milli iradeye bağlılığını bildirmesi ancak Erdoğan’ın cuntanın eline düşmemesiyle anlamını buluyor. Aksi durumda darbe şu veya bu biçimde başarıya ulaşırdı. Bu millet, bu ülke Fethullahçı darbecilere bedelini muhakkak ödetirdi fakat yaşananlar yaşanmamış kılınamazdı.

Fetullahçı darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının nedeni Erdoğan’a ulaşamamaları ve TSK’nın üst yönetimini darbeye ikna edip bu menfur olaya dahil edememeleridir. Genelkurmay Başkanı’nı, Kuvvet Komutanlarını rehin almalarına, etkisizleştirmelerine karşın Erdoğan’ı ıskaladıkları için darbe başarısızlığa uğramıştır. Geldiğimiz aşamada darbe bitti, şimdi temizlik harekatı sürüyor.. Erdoğan ve hükümetin, milleti meydanlarda tutmasının sebebi darbecileri tümden ve süratle devlet içinden temizleme kararlılığı nedeniyledir. TSK’da, Yargı’da, devlet bürokrasisinde ne kadar Fethullahçı varsa, görevlerinden alınarak adalete teslim edilecekler. 15 Temmuz darbesi hükümete köklü bir temizlik fırsatı sunmuştur; inşallah devlet ve millet el ele bu temizlik herakatını nihayete ulaştıracaktır.

Akşam
18 Temmuz 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;