SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Başkanlık sistemi tamam gibi

Tarih
03 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasada yapılacak kısmi değişiklik üzerinde anlaştı; son eklemeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra Meclis’e sunulacak olan teklifle Türkiye’deki hükümet sistemi köklü bir değişiklik geçirecek; halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki yetki karmaşası son bulacak; Türkiye “Cumhurbaşkanlığı sistemi”ne geçerek ekonomisi ve siyasi istikrarıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girme şansını yakalayacak.

İki genel başkanın üzerinde anlaştığı önemli noktalardan biri de Cumhurbaşkanı’nın partisiyle olan ilişkisi hususuydu. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanının seçildikten sonra partisiyle olan ilişkisinin devam etmesi yönünde görüş birliğine vardı.

Anayasadaki “Seçildikten sonra cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi kesilir” vurgusu, zaten gerçekliği karşılamaktan uzak bir maddeydi. “Atanmış cumhurbaşkanlığı” döneminde sınırlı bir anlamı olan bu uygulama, cumhurbaşkanının seçimle işbaşına gelmesi kararının ardından işlevini tümden yitirmişti. Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli de dünkü toplantıda, hayatla örtüşmeyen bu uygulamayı sona erdirmeyi kararlaştırarak önemli bir adım attı.

AK Parti ve MHP’nin başkanlık teklifi üzerinde uzlaşmasına en büyük tepkiyi CHP’nin göstermesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine geçişi engellemek için partisini “Cumhuriyeti böldürtmeyeceğiz” sloganıyla sokaklara çıkarmaya hazırlanıyor.

Başkanlık sistemi, ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün önüne geçecek önemli formüllerden biri. 7 Haziran seçimlerinin ardından Meclis’in ülkeyi yönetecek bir hükümet çıkaramadığını hatırlayacak olursak, başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi bölünmenin ve koalisyonların önüne geçecek etkili bir sistem.

Bu gerçeği göz ardı eden CHP’nin “Ülkeyi böldürtmeyiz” sloganıyla sokakları hareketlendirmeye çalışması, toplumdaki kutuplaşmayı artırmaktan başka bir amaca hizmet etmez.

Ayrıca “Ülkeyi böldürtmeyiz” yaygarası yapan CHP’nin, PKK/HDP ve FETÖ ile iç içe olması da milletin gözünden kaçmıyor. Ülkeyi bölmek, parçalamak isteyen örgütlerle yediği içtiği ayrı gitmeyenlerin AK Parti ve MHP’yi “ülkeyi bölmeye çalışmakla” suçlaması hiç gerçekçi değil.

CHP, ülkenin geleceğine katkıda bulunmak ve millete samimiyetini kanıtlamak istiyorsa Meclis’e gelecek olan teklif üzerinde ciddi ve yapıcı eleştiriler geliştirerek değişiklik teklifine ortak olur. Yok, eğer CHP başkanlık teklifini bahane edip Meclis’i ve sokağı germeye çalışırsa en başta kendisi kaybeder, Kemal Bey bunu da bilsin.

Akşam
3 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;