GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Avrupa’yla barış, ABD’yle savaş

Tarih
08 Ocak 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
 Dış politikada yeni bir doğrultu kendini göstermeye başladı; Ankara, Avrupa’ya zeytin dalı uzatırken, ABD’yle ilişkilerde sertleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa ziyaretinde bu doğrultuda güçlü sinyaller verdi. Ankara, AB’yle yeni bir sayfa açma niyeti taşıdığını AB’nin lokomotif ülkesi olan Fransa’ya iletti. Ancak Erdoğan, bunu bir taviz olarak algılamamaları için de “Bizi AB’ye alıverin diyecek halimiz yok” ifadesini özellikle kullandı.

Avrupa’yla ilişkiler bir dönem öncesine kadar Almanya ve Merkel üzerinden kuruluyordu; fakat Macron ile birlikte bu denklem değişti. Ankara ile cebelleşen ve her fırsatta içişlerimize müdahale eden Merkel, Avrupa’daki liderlik rolünü kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macron ile buluşması, Avrupa’da yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor.

Fransa dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda Erdoğan, bu yeni süreci şu sözlerle ifade etti: “Bazı gerilimler yaşandı. Bu süreci geride bırakalım. Biz, Avrupa’yla ilişkilerin süratle toparlanmasından yanayız. 2018 yılının AB’yle ilişkilerde yumuşama yılı olmasını temenni ediyorum. Macron’la görüşmemde bunu anlatmaya odaklandım.”

Türkiye’nin, Avrupa’yla yeni bir bahar yaşama isteği Almanya ile ilişkilere de yansıdı. Bu diplomatik yakınlaşma, Almanya’da henüz bir hükümet kurulamadığından şimdilik dışişleri bakanlıkları düzeyinde seyrediyor. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile Mevlüt Çavuşoğlu’nun birlikte basına verdikleri fotoğraflar, Almanya’nın da Türkiye ile yakınlaşma arzusu içinde olduğunu gösteriyor.

Avrupa’yla ilişkilerin aksine ABD’yle ilişkilerde sertleşme eğilimi görülüyor. İki ülke arasındaki makas giderek açılıyor. Hakan Atilla davasında ABD yargısının sergilediği performansı çok kötü ve “siyasi” olarak değerlendiren Erdoğan, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’e ilişkin Türkiye’nin taleplerinin dikkate alınmadığını hatırlatarak “Demek ki Pensilvanya’nın arkasında ABD var” dedi. Bu Amerikan devletine “15 Temmuz darbesini siz yaptınız” demek. Açık ki bu tesbit, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek gerilimli bir hatta ilerleyeceğine işaret ediyor.

Erdoğan’ın ayrıca, ABD’nin silah ve mühimmat vererek himaye ettiği PKK/YPG’yi hedef alan, “Güney sınırlarımızda terör koridorunu işletsinler görelim, vurduk mu oturturuz” sözleri de son derece önemli.

2018 Avrupa’yla yumuşama süreci olacak ama aynı şeyi Türkiye-Amerika ilişkisi için söylemek zor. Erdoğan’ın sözleri, Ankara ile Washington arasında gerilimli bir sürece girildiği anlamına geliyor. Ankara diklenmeden dik duracak, herkesin buna hazır olması gerekiyor.

Akşam
8 Ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;