SİYASET

İlnur Çevik : İRAN-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ BARZANİ'Yİ SARSTI

Tarih
08 Ekim 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
İlnur Çevik
 Irak Kürtlerinin ve Mesut Barzani’nin korkulu rüyası İran’dır. Barzani, Türkiye’den kendisine bir ölümcül zarar gelmeyeceğini bilir ama mesele İran olunca Tahran’ın Irak’ın kuzeyinde neler yapabileceğini, oraları nasıl istikrarsızlaştırabileceğini gayet iyi bildiği için artık diken üzerinde yaşıyor…

Hele hele Türkiye ve İran’ın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran’a yaptığı gezideki sıcak görüntüleri ve iş birliği anlaşmaları, Irak’ın kuzeyinde Kürtlerin yaptığı gayrimeşru referandumu iki tarafında açık bir şekilde ret etmeleri ve Barzani’ye karşı yaptırımları artırarak sürdürme kararları Erbil’de şok etkisi yarattı.

Kimse bölgede savaşmak istemiyor ve Barzani’nin Kerkük’te yaptığı provokasyonlar bile Türkiye, İran ve Irak’ı kızdırıp bir sıcak çatışma çıkaramayacak… Ama taraflar ekonomik ve siyasi yaptırımları derinleştirerek Barzani’yi pes ettirecekler.

Birileri ortalığı karıştırmak için “Amerikan Dışişleri ve Beyaz Saray referanduma karşıydı ama Pentagon Barzani’ye yol verdi ve arkasında duruyor” iddialarını ortaya atıyor. Ama böyle bile olsa o kişiler İran ve Türkiye’nin iş birliği ile Pentagon’un Barzani’yi ters köşe yapacağını hesaplayamamış görünüyorlar.

İran ve Türkiye iş birliği Irak üzerine yapıldığı iddia edilen Pentagon planlarını ciddi bir şekilde bozar… Onun için Türkiye’de Amerikalıların ve bilhassa Pentagon’un sözcülüğüne soyunmuş kişiler “İran güvenilmez, Türkiye Tahran’la iş birliği yapmakla büyük hata yapıyor” laflarını yayıyorlar. Çünkü Türkiye-İran iş birliği demek, bazı ABD planlarının çöpe gitmesi demek… Zaten ABD’yi gözlerinde büyütenler, Amerikalılar Irak’ı altın tepside İran’a sununca rezil olmadılar mı?

Bir de kimse Irak’ın kuzeyini Suriye’nin kuzeyi ile karıştırmasın. ABD ayak oyunları ile Kuzey Suriye’de YPG ve PYD’yi palazlandırdı… Ama bu numaralar Irak’ın kuzeyinde sökmez… Bunu Barzani ve yeni dostları da biliyor ve onun için panikliyorlar…

Yenibirlik
7 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Oku

    08 Ekim 2017 22:01
    0 0
    Türkiye iran ve bu günkü suriye yönetimi acilen anlaşarak DEAS ile savaşmayı banana ederek Suriyeye çullanan yabancı güçlerin ülkeden çıkmasını DEAS ile kendilerinin mücadele edeceğini deklere etseler ABD asıl o zaman şok olur. Müslümanlar arasındaki sorunların Müslümanlar arasından kurulan bir komisyonlar çözülmesi KUR'ANIN emridir. Sorun icad ederek çözme bahanesi ile İslam coğrafyasında oyun kurmaya çalışan Haçlıların oyununu boşa çıkarmak için gerekirse tükürdüğünü de yalayacaksın. Yoksa vebali büyük olur.
  • ASILMESELE

    08 Ekim 2017 17:40
    1 0
    ABD ve İSRAİL Barzaniyi sadece kullanıyorlar. Ve kullanılan isimlerle hiçbir zaman yola devam edilmez. Referandumu planlayan ve uygulayanlar sonrasında Barzani'nin saf dışı bırakılacağını zaten biliyorlardı. Onun için Barzaniyi tartışmaktan ziyade yerine getirilmek istenen kişiye kafa yormak daha mantıklı. Ve asıl sorun İsrailin boşaltılan bölgere yerleştirdiği kendi vatandaşları. BARZANİ ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİREREK MİADINI ÇOKTAN DOLDURDU.
  • süleyman şah

    08 Ekim 2017 14:57
    0 0
    türkiye-iran'ın işbirliği yapması bölgenin barışı huzuru için çok önemlidir...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;