DÜNYA

Hilal Kaplan : Suriye'ye girer miyiz?

Tarih
03 Şubat 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan

Cenevre'de Suriye meselesini çözüme ulaştırmak için üçüncüsü gerçekleşen toplantıdaki tıkanıklık devam ederken, Türkiye Rus uçaklarının yine sınırımızı ihlal ettiğini, pilotlar hem İngilizce hem de Rusça uyarılmalarına rağmen ihlalin gerçekleştiğini açıkladı.
NATO, Türkiye'ye destek açıklamasında bulundu. Rusya'nın Esed'in en önemli koltuk değneği haline geldiği Cenevre'de, muhalefetin en büyük desteği ise Türkiye ve Suudi Arabistan'dan gelen açıklamalardı. Türkiye Dışişleri Bakanı, şartları tanınmayan muhalefetin toplantıyı terk etme hakkı olduğunu söyledi. Aynı zamanlarda Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan'da bulunuyordu ve iki ülke muhalefetin yanında olduklarını birlikte yinelediler. Bu toplantının bir ilginç yanı ise, Türk Genelkurmay Başkanı'nın, Suud meslektaşının davetlisi olarak Riyad'da, Kral Selman'ın da bulunduğu toplantıda, üniformasıyla yer almasıydı...
İki gün önce, Rus finanslı Independent gazetesinde, "Suriye İç Savaşı: Türkiye bir işgal kumarı oynayabilir mi?" başlıklı bir makale çıkmıştı. Türkiye'nin, daha doğrusu Tayyip Erdoğan'ın tahmin edilemez olmasından ötürü Rusya'nın ne olacağını kestiremediği yazılan makale, Türkiye'ye 'sakın gelme' diyordu.
Ertesi gün Rusya, Türkiye-Suriye sınırına ilişkin yeni angajman kuralları uygulayacağını ve sınırı geçen Türk uçaklarını vuracağını ilan etti. Rusya'nın başka bir ülkenin sınırı için kural açıklıyor olması, Suriye'nin Rusya işgali altında olduğuna yeter delildi aslında.
Dün akşam ise, hem Rus haber kaynakları hem de gelişmeleri yakından takip eden muhalifleri destekleyen sosyal medya hesapları, TSK'nın, Türkmendağı'ndaki mücahitlere yardım için Esed yanlısı güçleri obüslerle vurduğunu yazdı. Ancak bir yalanlama veya doğrulama gelmedi.
Sahaya bakınca, ABD'nin, YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesi noktasında kırmızı ışık yakmaya devam ettiği ama Rusya'nın bu sınırı delmeyi deneyeceği yönünde emareler görünüyor. Fakat kendimizi kandırmayalım, YPG, şu anda ABD'nin Suriye'deki kara gücü pozisyonunu koruyor. Nitekim daha üç gün önce ABD'nin DAEŞ'le Mücadele Küresel Koalisyonu'ndaki özel temsilcisi Brett McGurk ve beraberindeki İngiliz ve Fransız yetkililer, Cenevre'ye Türkiye'nin baskısıyla katılamayan PYD'nin gönlünü almak için Kobane'ye gitti ve oradaki YPG militanlarından 'teşekkür plaketi' aldı.
Bu şartlarda başlıktaki sorunun cevabını vermek güç. Ancak güneyimizde bir PKK devletinin kurulmasına 'ne pahasına olursa olsun' izin verilmeyeceği sözü geçerliliğini koruyor.

Sabah
3 Şubat 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;