DÜNYA

Hakan Albayrak : Merkel

Tarih
03 Haziran 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Albayrak
 İncirlik Hava Üssü’ndeki askerlerini ve tabii ki uçaklarını Ürdün’e nakledebileceklerini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’e şok!

Sansasyon manyağı Bildi gazetesi, ağzı sulanarak bildiriyor:

Afganistan’da Ürdünlü askerler Alman askerlerini dövdü…

***

Oh mu olsun Merkel’e?

Yok, olmasın.

Merkel’in güç duruma düşmesine sevinmemiz akıllıca olmaz.

Federal Almanya Cumhuriyeti kompleksi içinde konuşup anlaşmamıza en müsait görünen lider her şeye rağmen Merkel’dir.

Şu son bir iki senedeki Türkiye-Almanya didişmelerine dikkatle baktığımızda, Merkel’in, Türkiye ile münasebetleri mümkün mertebe iyi tutmaya/düzeltmeye çalıştığını, esas meselesinin bu olduğunu, buna mugayir gibi görünen bazı hal ve hareketleri ise Almanya’nın iç siyasi dengeleri gereği ister istemez sergilemek zorunda kaldığını tespit edebiliriz.

Mesela, Alman devlet televizyonunda densiz bir komedyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ağız dolusu sövdüğünde, Merkel, o densize “yabancı bir devlet başkanına hakaret”ten soruşturma açılması için gereken izni vererek Türkiye’nin gönlünü, o densizin “ifade hürriyeti”ni savunarak da Almanya’daki ilgili çevrelerin gazını almaya çalıştı.

***

“İyi ama Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine buz gibi soğuk bakmıyor mu Merkel?”

Bakıyor, evet.

Bence dert değil bu.

Ben de Türkiye’nin AB üyesi olmasını istemiyorum.

Ayrıcalıklı ortaklık kâfidir.

Üyelik iddiasından vazgeçsek AB ile ve tek tek de Avrupa devletleri ile daha stressiz, daha sağlıklı, daha verimli bir ilişkimiz olur diye düşünüyorum.

***

Nazi eğilimli AfD (Almanya İçin Alternatif) Müslümanlara alenen savaş açtı.

Bir zamanlar Müslüman göçmenlere ümit telkin eden Yeşiller’in başında, masum insanların katledildiği terör eylemlerinden İslam’ı sorumlu tutmamak gerektiğine dair laflara artık katlanamadığını söyleyen -yani “Doğrudan doğruya İslam’ın kendisini hedef almalıyız” demeye getiren- AfD’meşrep bir adam var.

Sosyal demokratların yeni lideri ve başbakan namzedi Martin Schulz akıllı adama benziyor, birçok yönüyle sempatik de… Fakat Merkel gibi ‘oturmuş’ ve ‘öngörülebilir’ bir siyasetçi değil. Risk.

Nasipse 24 Eylül tarihinde yapılacak olan BUNDESTAG seçimlerinden (genel seçimlerden) Merkel yine başbakan olarak çıkarsa hem Almanya hem de Türkiye için iyi olur gibime geliyor.

Almanya’nın FETÖ, PKK, DHKP-C vs, vs, vs seviciliği, farklı bir Alman hükümeti altında şimdikinden çok daha büyük bir soruna dönüşebilir.

***

Seçim sürecinde Merkel’in elini rahatlatacak hamleler yapmayı teklif ediyorum.

Gerekirse Eylül’den sonra gene dövüşürüz

Karar
3 Haziran 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;