SİYASET

Fuat Uğur : Etyen Mahçupyan ve haksızlık üzerine!

Tarih
11 Şubat 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur

Son haftalarda çok üzücü yazılara tanık oluyoruz.

Etyen Mahçupyan ile Yiğit Bulut arasında artık hakarete varan polemik giderek tatsız işten ayrılmalara da sebep oluyor.

Örneğin Gülay Göktürk gibi onurlu, demokrat ve dik duruşu ile herkesin kalbini kazanan bir yazarın Akşam gazetesinden ayrılmak zorunda kalışı. Büyük hayal kırıklığı.

Bu saatten sonra “O bunu dedi, şu da böyle cevap verdi” tarzı tartışmalara girecek değilim ama gelinen noktada iş giderek şirazesinden çıkıyor.

Beni ilgilendiren yıllarca birlikte program yaptığım Etyen Mahçupyan. Çünkü son haftalarda hiç beklemediğim bir sıradanlıkla Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarını hedef almaya başladı. Etyen’den sohbetlerimizde bile işitmediğim kelimeleri yazılarında görmek beni inanılmaz derecede şaşırtmakta. “Karşısındaki kişi en ağır hakaretleri ederken o ne yapsın?” denilebilir ama Etyen’i farklı kılan özellikleri hepimiz biliyoruz. Derinlikli, rafine ve o lezzet bırakan dolaylı anlatımı. Son haftalardaki yazılarını okuduğumda “Çok kızsa bile gülüp geçen ya da insanı utançtan yerin dibine geçiren incelikli ifadelerin yazarı Etyen Mahçupyan nerede” diye aramaya başladım. Oysa bu sığ polemikleri herkes yapıyor.

Daha da üzüldüğüm şu oldu. Etyen’in kendisine hiç yanıt vermeyen Cumhurbaşkanı’nın diğer Başdanışmanı Cemil Ertem’i de hedef alması. Etyen iddia ediyor ki Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı Türkiye’ye gelen yatırımcılara randevu bile vermiyor. Türkiye’nin yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduğu dikkate alınırsa, icra makamı olmasa bile Cumhurbaşkanlığı’nın böyle bir pozisyon alması ne kadar tehlikelidir, öyle değil mi?

Ama durum farklı.

Farklı çünkü araştırma yok, teyid yok. Kulaktan dolma ya da dolduruşa getirme amaçlı bilgilerle dolu. Yapı Kredi Bankası’nın Başekonomisti Cevdet Akçay’ın gazıyla yazarsan ve her zaman rahatlıkla ulaşabileceğin Cemil Ertem’e sormazsan büyük bir hataya düşerek bu iddiayı dillendirir, yazı konusu yaparsın.

Asıl meseleyi muhtemelen Etyen biliyordur ama ben yine de söyleyeyim.

Erdoğan’la faiz meselesi nedeniyle derdi olan ve hatta Bloomberg televizyonundaki bir konuşmasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan iktisada giriş dersi almalı” tarzında sözler söyleyen Cevdet Akçay, bir takım yatırım fonlarına aracılık ederek Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu talep ediyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise bu başvuruyu “Yatırım fonlarının bizzat kendileri randevu talebinde bulunabilir, aracıya gerek yok” diye yanıtlıyor. Bu bir ret değil, sadece usul önerme. Ama öyle anlaşılıyor ki Cevdet Akçay yatırımcılara “Size randevu vermiyorlar” demeyi ve Economist dergisinde de bu yönde bir yazı çıkmasını sağlamayı marifet sayıyor.

Etyen de yazısında kendisine aktarılmış bu “bilgi”yle, Cumhurbaşkanı ve danışmanları hakkında “yabancı yatırıma karşı” izlenimi uyandırıyor. Eğer amacı bu değilse “Doğrusu gerçekten bu mudur” diye araştırma gereği duymuyor.

Bakın size çok uzun tutacağı için sadece birkaç isim sıralayacağım:

“Alexandre Perjessy-Alliance@Bernmstein/Stanislav Gelfer-Blubay/Imran Ahmad-JP Morgan Asset Mengagement/Danat Abrakhamanov-Eaton Vance/Amir Ben Gacem- Credit Suisse /Valery Pushnia-Credit Suisse/Durukal Gun-Barclaya/Eric Rice-Wellington/Shahzad Hasan-Allianz Global İnvastora/Ashwin Vasan-Trend/Bernardo Fraira- BBM Investimentos/Zachary Squire-HBK/Jasmine Wu-Euh Hwa İnsestment Trust/Lian Kor-Elliot/Naz Masraff- Eurosia Group”

Bu isimler sırf Cemil Ertem’in geçtiğimiz aylarda çeşitli aralıklarla görüştüğü yabancı yatırımcılar ve şirketlerden bazıları. Ancak son birkaç aydır, istisnalar hariç randevu talep edenleri Yatırım Ajansı’na ve ilgili bakanlıklara yönlendiriyorlar.

Bunları bilmeyince ya da sormayınca da Etyen Mahçupyan’ın yazıları “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ve Başkanlık sistemi çalışmalarını, danışmanlarını vurarak yıpratmak” olarak algılanıyor. Eh nefret objesi hâline gelen Yiğit Bulut üzerinden bunu yapmak da çok kolay ve işlevsel oluyor hâliyle.

Kısacası sevgili Etyen, çok rica ediyorum, eski günlerine geri dön ve kiminle kavgan varsa yap ama insanlara ya da makamlara haksızlık etme.

 

SARAY’DA ÇOK ÖNEMLİ TOPLANTI

 

Daha önceki gün, COP (Council of President) adlı ABD’li Yahudi dernek başkanlarını bir araya getiren yapının temsilcileri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

COP Başkanı Malcolm Hoenlein, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ve Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’e yakınlığıyla da tanınıyor.

Şu kadarını söyleyelim, bölgesel konular ve İsrail-Türkiye, Türkiye –ABD arasındaki ilişkilerin görüşüldüğü toplantı müthiş verimli geçti.

Bekleyin, farklı gelişmeler olacak.

Türkiye
11 Şubat 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;