GÜNCEL

Fehmi Koru : Dünden bugüne kendimize güvenimiz artmış olmalı. Öyleyse Guantanamo nereden çıktı?

Tarih
17 Temmuz 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Fehmi Koru

Dün bütün gün ve gece boyunca süregiden 15 Temmuz hain darbe girişimini anma etkinlikleri, önce kendimize sonra da bütün dünyaya, milletimizin demokrasiye sahip çıktığının en güzel ve en etkili mesajıydı.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkenin her tarafında “Bir daha asla” yeminleri edildi.

Ömrü, 10 yaşında bir çocuk iken karşılaştığı 27 Mayıs (1960) ‘ihtilâli’nden bugüne 5 darbeye ve görünür-görünmez sayısız müdahaleye tanıklık ederek geçmiş, her birinin arkasından yaşattırılan kayıp yılların olumsuz etkilerini üzerinde hissetmiş biriyim.

Bir daha asla” kararlılığı millet ve ülke adına bana müthiş anlamlı geliyor.

Umarım, o büyük anlamı küçük yanlışlıklarla heba etmeyiz.

‘Hero’ mu giyersin, o zaman ben de sana…

Sözgelimi, yargılandığı mahkemeye üzerinde İngilizce ‘hero’ (kahraman) yazan bir tişörtle geldiği için nefret toplayan bir FETÖ davası sanığına tepki olarak, terör davaları sanıklarına tek-tip elbise giyerek duruşmalara katılma zorunluluğu getirmek gibi…

Bu hazırlığı haber veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Guantanamo’dakilere yapıldığı gibi” benzetmesinde bulundu.

‘Guantanamo’ Küba adasında bulunan Amerikan deniz üssünün adı. 11 Eylül (2001) uğursuz saldırıları sonrasında, ABD’deki Bush yönetimi, eylemi yaptığına inanılan el-Kaideterör örgütünün ileri gelenlerini bulundukları ülkelerde derdest edip yargılanmalarının da yapılacağı o üsse kapattı.


Tek-tip elbise giydiriliyor Guantanamo’daki tutuklulara ve oradaki mahkemeye de aynı elbiseyle gelmeleri sağlanıyor.

İyi mi karşılanıyor bu, takdir mi ediliyor?

Hayır, tam tersine, el-Kaide örgütü ve onun temsil ettiği ideolojiden nefret edenler bile, Guantanamo sözcüğünü duyduklarında tepkilerini gizlemiyorlar.

Sanıkların Küba’da barındırılmasının bir sebebi var: ABD’nin orada kendi anayasası ve yasalarının çizdiği hukuki çerçeveyi uygulaması gerekmiyor…

Bu da Amerikalılara ters geliyor.

George W. Bush’un işkence de yapılabilmesi için el-Kaide üyelerini ABD sınırları dışındaki bir yerde hapsetme kararı, kendisinden sonra seçilen başkan Barack Obama tarafından benimsenmedi. “Guantanamo’yu kapatacağım” vaadiyle seçilen Obama bu sözünü tutamadı, ama orada tutulan mahkûm sayısını 41’e indirmeyi başardı.

En kalabalık olduğu dönemde Guantanamo’da 245 tutuklu kalmaktaydı.

Aradaki farkı fark edelim

Herhalde endişemi anlamışsınızdır: ABD’nin kendi sınırları dışında yaptığı.. az sayıda tutuklu için uygun gördüğü bir uygulamanın giysisi.. 50 binden fazla insanın mahkeme önüne çıkarıldığı Türkiye’deki FETÖ yargılamalarına taşındığında.. bizde de sıkıntılara sebep olabilir…

“Yapmışlarsa çeksinler” diyen insanlar bile görüntüye bakıp farklı düşünmeye başlayabilir.

ABD’nin tarihinde uğradığı en ağır terör eylemiydi 11 Eylül; sonrasında eylemden sorumlu tutulan ve yargı önüne çıkarılan el-Kaide üyelerinin sayısını sınırlı tutmayı başardı Amerikalılar…

Bizde ise, 15 Temmuz hain girişiminden sonra, çok geniş çaplı bir ‘tasfiye’ ve yargı önüne çıkarma tedbiri tercih edildi.

İlan edilen OHAL bu işe yarıyor.

“Fransa’da da OHAL var, orada da süresi devamlı uzatılıyor” deniliyor; doğrudur, ancak OHAL uygulanan Fransa’da özgürlükleri kısıtlananların sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. IŞİD ‘yakın ve açık tehlike’ olarak görüldüğü ve IŞİD ideolojisinden etkilenen militanlar birkaç kez Fransa’da can alıcı eylemler yaptıkları halde…

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde yüzbinlere karşı yaptığı konuşmada darbe girişimi ardından alınan tedbirlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Şu ana kadar TSK, emniyet teşkilatı, Milli Eğitim, Sağlık Bakanlığı, yargı, üniversiteler başta olmak üzere kamu kurumlarıyla ilişiği kesilen FETÖ mensuplarının sayısı 111 bini buldu. Açığa alınmış olan 38 bin kişiyle ilgili araştırmalar da devam ediyor. (..) 134 bine yakın kişi gözaltına alınıp sorgulandı ve bunlardan 50 bin 400’ü tutuklandı. Kaçak durumda olan 8 bin 500’e yakın örgüt üyesiyle ilgili yakalama kararı bulunuyor. FETÖ ile bağlantısı tespit edilen dernek, vakıf, okul, dershane, sendika, üniversite, medya organı gibi 5 binin üzerinde kuruluş kapatıldı, mal varlıkları da Hazineye yani millete devredildi.”

Hayli yüklü bir hesap sorma bizde yapılan; ABD ve Fransa’da yapılanlara benzemiyor….

15 Temmuz günü, dün, yeni bir KHK ile, 7 bin kişi daha devletten tasfiye edildi.

Artık kendimize güvenmeliyiz

Özellikle dünkü anma etkinliklerinden sonra, milletimizdeki demokratik kararlılığa bakarak kendimize inancımızın artması ve 15 Temmuz’da yaşananların bir daha tekerrür etmeyeceğine güven duymamız lâzım.

Alınacak tedbirler de o güveni yansıtmalı.

Ufak yanlışlıklar büyük kazanımları gölgelememeli.

Sözün özü şu: Guantanamo bize uygun değil.

17 Temmuz 2017
fehmikoru.com

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mbyr

    18 Temmuz 2017 16:38
    1 0
    Aslında adam doğru söylüyor. Ne uğraşıyoruz turuncu sarı elbiselerle. Kendimize güvenimiz artmışken idamı yürürlüğe sokmalı bir an önce. Ha ipin ucu Fehmi Bey'e de ucundan dokunur mu onu da bilmem.
  • Misafir

    17 Temmuz 2017 23:34
    0 0
    Ulan Şerefsiz! Sende Domuz gibi biliyorsunki, 11 Eylül Terör saldırısı Değil. Irak ve Afgan'istana Saldırmak için, Derin devlet tarafından yıkılmasıydı. Aynı amerikan derin devleti, Türkiye'yi kumpaslamak için, İran'da Düştüğü hataya tekrar düşmemek için, Bu sefer Dersine iyi çalışmış. Devletin Tüm Kılcallarına kadar sızmış. Tespit edilemeyenler Uyuyan Hücreler! Yedi düvel Yüz yıl önce hileyle Tuş ettiği pehlivanı Rahat mı Bırakır mı sanıyorsun? Haktan görünmeye çalışan, Kripto'nun Kralısın
  • Cool_m

    17 Temmuz 2017 20:15
    1 0
    Fehmi koru cahil bir adam değil. Ama örnekte yola çıkıp bütün amerikada giyilen mahkum üniformalarını bilmeyerek kadar öngörüsüz. Gör Fehmi Koru. Tulum giyinsin hainler.
  • Gurbet

    17 Temmuz 2017 14:52
    2 0
    Fehmi önce 15 Temmuz darbesine karşı gibi rol kesmiş. Devamında tam FETÖ'cü, 15 Temmuz'a karşı savaşa vermiş veriştirmiş. Fehmi kıvırma, kamuflajın, makyajından tam FETÖ akmış.
  • x

    17 Temmuz 2017 14:10
    6 1
    Bu fetö severin De içeri alınmasi lazım!
  • Necmi Bolat

    17 Temmuz 2017 12:44
    4 0
    Bizim mahallede palazlanıp, enseyi kulağı düzelttikten sonra karşı mahalleye yaranmaya çalışan Bel'am yolun açık olsun sevdiklerinle beraber, artık bizimle deyılsın
  • DR

    17 Temmuz 2017 11:37
    1 0
    ULAN DILLO AMERİKA KENDİNE GÜVENMİYORMUYDUKİ O ELBİSELERİ MAHKUMLARA GİYDİRİYORDU Kİ HEMDE ONLARIN ÇOĞU SUÇSUZ OLDUĞU HALDE
  • DR

    17 Temmuz 2017 11:36
    2 0
    YAZIYI OKUMADAN BU DILLOYA Bİ SİKTİR ÇEKİYORUM ÇÜNKÜ YAZININ BAŞLIĞI YETER
  • mechul

    17 Temmuz 2017 11:24
    4 0
    fransa da darbe girişimi oldumu ki olağanüstü hal oluyor bunuda söyleyelim, onlara kendi ordusu silah attı mı dışardan terör örgütü üyelerinin fransada yaptığı olaylar niye o fetöcülerin yaptıklarını adam gibi yermiyorsun da ikide bir değişik konuşuyorsun bizim onları şdam etmemiz lazım devlet olarak hala yedirip içiriyoruz ne giydirelim diye düşünüyoruz ONLAR BİZİM İÇİN NE DÜŞÜNDÜ ÖLEN ŞEHİTLER SANA ANLATMIYOR MU
  • fehat

    17 Temmuz 2017 10:27
    3 0
    guantanamo bize uygun değil peki hero bize uygun mu.. çözüm sun sadece eleştiri akılsızların yaptığı şeydir.. her yapılanı her söyleneni eleştirmek zeka seviyesini göstermez aksine ayrıştırıcı olarak gösterir.. fikir duymak istiyoruz.. senin kaprislerini değil..
  • mıstık

    17 Temmuz 2017 09:22
    7 0
    Sayın koru hero dan rahatsızlık duymuyorsun onun niye öyle bir yazıyla mahkemeye çıktığını sorgulamıyorsun ama tek elbise deyince bayağı moralin bozulmuşa benziyorsun. Sanırım sen de tek tip elbise giymekten korkanlardansın galiba. Yoksa niye tepki gösteresin ki? Ama korkunun ecele faydası olmaz.
  • Mehmet

    17 Temmuz 2017 09:07
    6 0
    F koru bilerek yada bilmeyerek karıştırıyor Fransa Amerika daki ile Türkiye'yi bizde saldırı içeriden dışardan olunca Türkiye de ohal bile ilan edilmedi sonra senin korkun neden
  • Mustafa

    17 Temmuz 2017 08:55
    5 0
    Sayın yazar her ne kadar ifade ve tespitleriyle kendine göre doğru ise de, konuya hakimi olmayabilir, ve bu söylemlerde hikmeti de anlayamayabilir. Bizler, Cunhurbaşkanımızın bu ifadesine katılıyoruz. Söz yerinde ve zamanında söylenmiştir. Şehit ve ailelerini bu denli üzen bir davranışa karşı verilecek bir tavırda bu olmalıdır. Yazarlık ayrı birşey ama, Devlet başkanlığı ile karıştırmamak gerekir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;