SİYASET

Fahrettin Altun : Devletin zirvesinde “uyum” dönemi

Tarih
22 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Fahrettin Altun

TBMM kulisinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti Genel Başkan adayı, müstakbel Başbakan Binali Yıldırım'la karşılaştık.
Önceki gün resmen ilan edilen adaylığından sonra hayatında ne değiştiğini, ne hissettiğini sorduk. Her zamanki soğukkanlı tavrı ile "Omzumdaki yükün daha da ağırlaştığını hissediyorum" dedi.
Yıldırım'ın, AK Parti'nin 3. Genel Başkanı olması ile birlikte ne gibi değişim ve dönüşümlerin olacağı, nasıl fark yaratacağı, Ankara'da en fazla konuşulan konuların başında geliyor. Bu meraka, profil spekülasyonunun eklenmesi ise sürpriz değil.

***

Hemen belirtelim...
Binali Bey'in Başbakanlığı ile birlikte "devletin zirvesinde uyum sorununun" ortadan kalkması birinci beklenti. Kabul edelim ki Türkiye'nin güvenlik şartları zorlu, ekonomik şartları ise dış gelişmelerin hassasiyeti altında. Zirvede uyumun tesis edilmesi, parti yönetimi ile kabinede birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi Yıldırım'ın asli rolü olacak. İlk günden bunun sinyallerinin geldiği de görülüyor.
Uyum- güven hattının tahkimi gerek bürokrasiye gerekse iç ve dış çevrelere ikili sinyal gönderilmesini de önleyecek, daha hızlı ve etkin karar alınmasını da sağlayacak.

***

Yıldırım'ın, günlük hayata dokunan, göze görünen somut yatırımlarla anılması onun büyük artılarından biri. Lakin...
Önümüzdeki dönemde Yıldırım'ı sadece yatırımcı kimliği ile tanımlamak yetmeyecektir.
Yıldırım için "Devlet mimarisini yeniden inşa" sürecinin başlayacağını söylemek de mümkün. Bir başka anlatımla Binali Bey, anayasal reformun tamamlanması ve sistem sorununun çözülmesi yönünde icracı karakterini siyaset sahnesine yansıtacaktır.

***

Belli çevreler tarafından kasıtlı olarak üretilen ve fitne çıkarmayı hedefleyen profil meselesine gelince... O odaklar da gayet iyi biliyor ki "siyasette profili millet çizer!" AK Parti'nin kurucu lideri Tayyip Erdoğan'ın, kaynağını milletten alan ve büyük sınamalardan geçen gücü, AK Parti'de siyaset yapanlar için başlı başına profil çıtasıdır. Yeter ki uyum, işbirliği, istişare noktasında boşluk olmasın. Binali Yıldırım'a, indirgemeci yaklaşımla profil çizmeye kalkışan kişi ve kurumların, millet karşısındaki düşük profili, erozyona uğramış itibarı birçok şeyi anlamaya yetiyor da artıyor bile.

***

Bence en önemli husus ise "şu milim mesafe" konusu. Daha doğrusu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in, "Cumhurbaşkanı ile AK Parti arasında nasıl bir ilişki vardır?" sorusuna verdiği cevap... "Kurucu genel başkanımızla AK Parti kadroları arasında bir milim mesafe yoktur, bundan sonra da olmayacaktır" ifadesi. Bu vurgu gerekli bulunmasına karşın yeterli görülmemekte.
Cumhurbaşkanı ile AK Parti arasında sadece milim mesafe olmaması değil, bu ilişkide "milim sapma olmaması" da gerekli. En küçük sapmanın, nasıl eksen ve merkez kaymasına yol açabildiği son 21 aydaki tecrübe ile sabit.
Netice olarak... Sadece AK Parti için değil Türkiye için de yeni bir dönemin kapısı aralanıyor.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpgAK Parti davasına emeği geçen Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere siyasi değerleri tartışma konusu yapmadan, değersizleştirmeden, kişisel kırgınlık yaratmadan geleceğe bakmak...
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpgYolları ayrılanları, milletin ve tarihin yargısına bırakmak...
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpgMillette kimin karşılığı varsa onunla yürüyüşe devam etmek gerek...


Sabah
21 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;