DÜNYA

Ergün Diler : Arap NATO

Tarih
31 Mayıs 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
 Türkiye'nin merkezinde olduğu kocaman bir oyun sahnede! Kavga büyük mü büyük... Hamleler sandığımızın aksine çok daha derin bir akılla geliyor. Çok iyi takip etmediğiniz takdirde anlama şansınız yok.
Etrafımızda olanlar, olacaklar büyük aklın ürünü. Bu oyuna karşılık verecekler de büyük akıl. Herkes kendi mevziini biliyor.
Herkes kiminle ortaklık yapacağını belirlemiş durumda.
Muazzam bir satrancın tam ortasındayız.
İnanılması güç işler oluyor. Sıradan insanlar bilmiyor, görmüyor, duymuyor.
Çok önceleri söyledim!
Aslında YPG ile DEAŞ aynı şey...
Kaç kişi gördü bilemem. Ama oyun böyle yazıldı... Birbirine karşı gibi duran KARTLAR üzerinden bölgede dizayn...
İsterseniz açalım biraz daha...
Merkezinde bizim olduğumuz oyunu anlamaya ve anlatmaya çalışalım...
Tunus'ta işsiz bir üniversitelinin başlattığı ARAP BAHARI büyük operasyonun ilk adımıydı. Dalga dalga yayıldı. Demokrasi gelecekti!
Gören oldu mu? Yok tabii! Ortada askeri bir AKIL vardı. Adım adım ilerliyorlardı... NATO, Arap Baharı ile birlikte yeni bir modele geçme kararı aldı... Her ülkede veya giremediği ülkelerde iç karışıklık çıkartarak etkin olmayı tercih ediyordu. Örneğin Orta Asya'da etkin olmayan NATO, International Security Assistance Force'la bölgeye girdi. ISAF'la...
NATO üyesi ülkeler arasında ne Afrika, ne Arap, ne de Asya ülkeleri vardı. Eğer hedef değişiyorsa üyeler de değişmeliydi! Proje buydu! ISAF'la bölge NATO'nun istediği tedirginliği yaşamaya başladı. Tabii bunun için bir neden gerekiyordu. 11 Eylül saldırılarından sadece 30 gün sonra ISAF, Afganistan'a adım attı. Hedefi de Taliban ve El Kaide'yi yok etmekti.
İstediklerini bir bir uyguladılar mı?
Elbette!
ISAF farklı gibi dursa da yanı başımızdaki sorunun bir benzeriydi!
Operasyonun daha doğrusu...
ABD, şimdi resmi bir ISAF yerine Ortadoğu'da etkin olmak için YPG'yi seçti. Bu tercihin bir açıklaması olmalıydı! VARDI DA! Bir ülke ile yapacağınız ortaklık, sizin pastadan pay vermenize neden olur. Ülkenin büyüklüğünün hiçbir önemi de yoktur. Anlaşma yapıldığı an o pay verilir! AMA KONU YPG olursa PAY ortadan kalkar! Bu nedenle Türkiye oyun dışına itiliyor olabilir mi!
DÜŞÜNÜN BAKALIM!
Çok söylenmez ama NATO'da ABD dışında kimse karar veremez, alamaz. Üye olan ülkelerin hiçbir gücü ve yaptırımı yoktur. Yaşanmış güzel bir örnek var! Hatırlayın!
Sarkozy, Arap Baharı döneminde NATO'dan önce hareket etti ve Libya'yı bombaladı... Peki sonra ne oldu? SİYASİ HAYATI BİTTİ!
BRÜKSEL'de bu iyice ortaya çıktı ki NATO YPG'nin arkasında!
ABD böyle istiyor. Bunun bizi ilgilendiren çok önemli tarafları var!
ABD, 28 üye ülkesi olan NATO üzerinden YPG'yi destekleme kararı aldı. YPG'nin güçlü olması için, dünyada karşılık bulması için de bir örgüt gerekliydi. Nasıl ISAF'ın bölgede kalması için El Kaide ve Taliban bahanesi gerekiyordu, YPG için de IŞİD öne çıkartıldı. Son 3 yıla baktığınız zaman YPG'nin DEAŞ'ı birçok bölgeden temizlediğini görürsünüz. "Her gördüğünüze inanmayın" sözü de burada gerçek oluyor. Çünkü YPG ile DEAŞ arasında hiçbir fark yoktur.
Sadece televizyon ve gazeteler bunları farklı konumlandırır ve savaştıklarını duyurur!
Bizler de inanırız. AMA GERÇEKTE BÖYLE BİR ŞEY ASLA VE KAT'a yoktur! Çok uzaktan baktığınız zaman YPG'nin de DEAŞ'ın da siyasi bir hedefi yoktur ve bu amaca gitmek için kullanacağı gücü mevcut değildir.
Ama örgütleri kuran akıl bu gücü de vermektedir! Ki kendileri hedefe yürüyebilsinler...
YPG ile DEAŞ aynı merkezden yönetiliyor. Kimi zaman Pentagon'dan, kimi zaman Brüksel'den, kimi zaman İncirlik'ten emir yağdırılıyor! Kimi zaman da ÜR DÜN 'deki üs'ten! Aynı akıl, aynı organizasyon bir eliyle YPG'yi, bir eliyle de DEAŞ'ı kullanıyor. Hiç kötü bir oyun değil! Bu nedenledir ki dünya tarihinin en büyük silahlı gücü olan NATO DEAŞ'ı yenemiyor.
"Biz bitirelim!" diyoruz, izin verilmiyor. Çünkü oyun ve amaç başka!
Amerikalılar gelecek yıla kadar YPG çatısı altında 100 bin kişilik silahlı bir güç planlıyor. Çok önemli bir rakam bu! Ben değil BATILILAR söylüyor bunları! Daha önemlisi, anlamak istemeyenler için not düşelim, YPG GİZLİ NATO ORDUSU OLARAK GÖREV
ALACAK! Çünkü NATO'da da 30'a yakın farklı ülke askeri görev yapıyor. Şu anda da YPG'de 50 ülke vatandaşı var. Adım adım ilerliyorlar...
Peki hedef ne?
Açalım biraz...
YPG ile Arap NATO'sunun kurulması hızlanacak. Çünkü ARAP NATO fikrine sıcak bakmayan ülkeler var. İşte YPG, o ülkelere karşı da bir güç olarak öne çıkacak. Son teknoloji silahlar 100 bin kişilik profesyonel ordu pek çok şeyi çözer! Bilen biliyor bunu! Peki ARAP NATO fikrine karşı çıkan ülkeler var mı?
OLMAZ MI!
İlk sırada TÜRKİYE var!
İngiltere, Katar, Suudlar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Lübnan, Tunus ve Umman! Trump çıktığı yurt dışı gezisinin bir durağında SUUDİ ARABİSTAN'a geçti...
Ziyaretin temel amaçlarından biri ARAP NATO fikriydi. Kral Selman bu görüşmede buna karşı olduğunu söyledi. Söyledi ama ABD bastırınca tehlikeyi gördü ve geri adım attı... Büyük bir gücü karşısına almak istemedi. Mesela DEVLET BAHÇELİ sizce neden Suudi Arabistan'a yüklendi dün yaptığı konuşmada? Bir alt yapısı olması gerekmiyor mu? Vardı işte! Yukarıdaki satırlar nedeniyle yükleniyordu...
Devam...
NATO bu projeye karşı çıkan İNGİLTERE 'yi aynı planla saf dışı bırakabilecek mi? ZOR! Çünkü İngilizler de DEAŞ üzerinden gelerek kendi oyunlarını kuracaklar.
Bölgedeler yani... Manchester saldırısının nedenlerinden biri de İNGİLİZLER 'i bu oyundan uzak tutmaktı. Ama Londra uzak durmayacaktı. Onlar da DEAŞ üzerinden start verdiler!
İngiltere, Arap NATO'su projesinin hayata geçmesiyle birlikte bölgeye bir daha giremeyeceğini çok iyi biliyor.
Çünkü NATO'nun olduğu her ülke, askeri darbelere açıktır. İngiltere ile ortak hareket eden en önemli ülkeler Dubai, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan ve Tunus tamamen ABD'nin kontrolüne geçecek. Çünkü silah parayı korkutur.
Londra buna izin veremez. Kavganın temeli de bu!
O nedenle İngiltere bölgede NATO'ya karşı! Bölgedeki karşı ittifakta yer alacak. Peki Türkiye?
YPG'nin en çok tedirgin ettiği ülkelerden biri elbette Türkiye!
Bunu bilmeyen de yok! Gelecek endişesi meydana getirdiği ortada.
Çünkü YPG şimdi de gelecekte de en büyük DÜŞMAN olacak!
Bu nedenle Türkiye de Arap NATO'suna karşı. Çünkü kendi askeri ortaklıklarıyla bölgede güç olmak istiyor. Bu nedenle ABD'nin karşısındayız. İngilizler'in ve ARAPLAR'ın yanındayız. Çok karmaşık gibi dursa da olay bu!
Bunu Katar'da gördük. Katar en büyük Türk askeri üssünü kabul etti.
İngiltere'nin de bu oluşuma karşı sesi çıkmadı! NEDEN ?
Arap NATO'suna karşı olduğu için.
Türkiye, aynı Katar'daki üs gibi Afrika ülkelerine de adım atmak üzere. Somali ile başlayacak en az 10 Afrika ülkesiyle devam edecek...
Ancak Türk askeri ÜSLERİ ABD'nin Afrika NATO'su ile bitirilmek isteniyor. Oradaki mücadele de bu! İngiltere, Türkiye'nin Afrika'da üs kurmasına da karşı değil. Tam aksine büyük de destek verecekler...
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Londra'da yapılan Somali Konferansı'nda Türkiye'nin bölgedeki üs fikrinden hoşlanmadığını birçok muhatabına söyledi. Bunun engellenmesi için adımlar atacağını da gizlemedi. Bunu engellemek için ellerinden geleni de yapacaklarını söyledi. Başta SOMALİ olmak üzere yapıyorlar zaten. Şimdilik başarı sağladıkları noktalar da var...
Türkiye; Ortadoğu, AKDENİZ ve AFRİKA için çok önemli... NATO ve ABD Türkiye'yi bırakıp YPG ile çalışma kararı alması ilerideki krizi bize şimdiden gösteriyor. Yıllardır NATO'ya güç katan Türkiye içinde bulunduğu örgütün YPG'ye desteğiyle karşı karşıya... Açıklanabilir ve anlaşılabilir bir tarafı yok. Güç gibi görünse de TÜRKİYE kilit rolü sayesinde bunu aşacak... Çünkü Ankara kaybettiği zaman sadece Türkiye kaybetmiyor! İngiltere'den Çin'e kadar 65 ülke daha kaybediyor... Oyun da pazarlıklar da sürüyor... Değişecek çok şey var!
İzleyelim.

Takvim
31 Mayıs 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • vatansever

    01 Haziran 2017 08:24
    0 0
    Günün sonun da hep ingilizler kazanır
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;