SİYASET

Erem Şentürk : Dünyanın en gereksiz konuşan gevezesi: Malcolm X

Tarih
22 Şubat 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Erem Şentürk

Dün 21 Şubat, Malcolm X’in şehit edilişinin yıl dönümüydü. 21 Şubat 1965’te Manhattan’daki Audubon Salonu’nda; Hacı Malik El-Şabaz (Malcolm X) konuşma yaptığı sırada dinleyicilerinden birisi “Zenci! Ellerini cebimden çek!” diye bağırdı ardından başka biri göğsüne ateş etti ve iki kişi daha üzerine mermi yağdırdı. Göğsünde, sol omzunda, kollarında ve bacaklarında olmak üzere 21 yerinden yaralanan Hacı Malik kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

Aradan 51 sene geçti ve 21 Şubatlarda zirve yapmak üzere sözleri hâlâ paylaşılıyor. Ne çok sözü var bu adamın, neler neler söylemiş zannedersin, hiç durmadan konuşmuş.

Şehit Hacı Malik’in sözleri niye önemli? Onun söylediklerinden bin kat daha isabetli şeyler söyleyen, daha etkili konuşan binlerce adam unutuldu da Hacı Malik’in sözleri niye hâlâ dolaşımda?

Çünkü Hacı Malik bir şeyler yaptı. Gerçek şeyler! Harekete geçti, dahil oldu, gerçekten yaptı. Risk aldı, fedakârlık yaptı, paylaştı, dertlendi sokağa çıktı sonunda mermiyi yiyeceğini bile bile kürsüye çıkıp şehit oldu. Sanıldığı kadar çok konuşan biri değildi daha çok yapan biriydi. Malcolm X, sözleri yüzünden değerli bir adam olmadı. Malcolm X yapan adamdı. Sözlerinin de kıymetli ve etkili olması da gerçek şeyler yapmış olmasından, söylediklerini yapmış olmasından geliyor.

Gevezelik aslında nedir azizim! Değersiz konuşmak mı? Peki, sözleri değerli yapan sözün hikmeti midir yoksa söyleyenden mi gelir? Ben bir şey söylerim hiç etkisi olmaz bu işte gevezelik olur, başka biri söyler bir etkisi olur ona dua edilir.

Biz neler neler anlatıyoruz hiç etkisi olmuyor değil mi? Terör, gençlik, kalkınma, şuur vesaire… Derken konuşulmayan, çuval çuval laf sarf edilmeyen konu neredeyse kalmadı gibi. Konuşulanların hepsi çöp! Konuşulanların sadece onda biri etkili olsaydı, sadece onda biri, şu anda dert edindiğimiz ne varsa hepsi tarih olmuştu ama biz konuştukça her şey daha beter oluyor. Dikkat etsene, evladına, kardeşine nasihat ediyorsun onun bile geçerliliği yok. Suç nasihati almayan da değil, ben de. Çünkü yapmıyoruz azizim, sadece konuşuyoruz. Amel yok laf var.

Ameli olmayanın lafı da etkisiz olur, haykırışı da. Ne kadar samimi olursan ol, ne kadar kalpten konuşursan konuş, ne kadar isabetli olursan ol söylediklerin boş laf azizim. Konuştuklarınla oyalanma çünkü amelin yok. Hâlbuki amel olsa, azıcık laf etsen, hatta sadece öksürsen bile saatlerce konuşmaktan daha etkili olurdun.

Şikâyet ettiğin, dünyayı işgal ediyor dediğin İngilizler konuşarak yapıyor sanıyorsun değil mi? İsrail, İran, Rusya, PKK, Geziciler hep konuşarak yaptılar ne yaptılarsa değil mi? Sen “ben demiştim” diye şikâyet etmekten başka bir şey yapmadan onları yeneceksin öyle mi? Ya eğlenceli saflarız biz, ya da ciddi ciddi tembel gevezeleriz.

Konuşma, anlatma! Yap! “Ben yaparım yapmasına da, fırsat mı veriyorlar, imkân mı veriyorlar” diye vesvese üfleyecek şeytan kulağına. Bu vesveseyi kalbine indirme, ağzından da kusma. Yap! Ağzından vesvese kusanlar varsa etrafında hemen aileni ve kendini onlardan koru ve yap! Eğer 'yapan adam' olmasaydı, bugün herkesin sözlerini kullandığı Malcom X, dünyanın en gereksiz konuşan gevezesi olarak ölecek ve unutulacaktı.

Diriliş Postası
22 Şubat 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;