DÜNYA

Emin Pazarcı : Rusların gördüğü Türkiye gerçeği

Tarih
30 Haziran 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı
 Şimdi biraz gerilere, düşürdüğümüz Rus uçağının ortaya çıkardığı Ankara-Moskova arasındaki gerilimli günlere gidelim. Hiç unutmuyorum, Rus Dışişleri Bakanı Sergey LavrovTürkiye’yi “pervasızlıkla” suçlamıştı. Aynen şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye’nin Suriye sınırındaki faaliyetleri ürpertici.”

Ne yapmıştık da ürpermişti Ruslar?

Sınırımızda ortaya çıkan ve Türkiye’yi derinden etkileyecek gelişmelere tepkisiz kalmamıştık. Bayır-Bucak Türkmenlerine yardım etmiştik. Suriye’deki terör oluşumlarının bizi olumsuz etkilememesi için tedbirler almaya başlamıştık…

Buydu ürpertici olan!

Çünkü, alışık olunmayan bir tavır sergiliyorduk. Yıllardır izlediğimiz pısırık politikaları terk etmiştik. “Bölgede biz de varız ve milli menfaatlerimizi korumaya kararlıyız” mesajı veriyorduk.

Amerika, Okyanus ötesinden gelip, bölgeye nizam vermeye çalışıyordu. İngilizler başta olmak üzere pek çok batılı ülke Suriye’deydi. Ruslar, burnumuzun dibine asker yığmışlardı. Ancak, Lavrov’un gözüne bunlar değil, Türkiye batıyordu!

Aradan zaman geçti…

Türkiye, bağımsız politikalarına devam etti; kararlılığını sürdürdü. Fırat Kalkanı Operasyonu’nu düzenledi. Bölgedeki terörist unsurlara karşı net bir tavır ortaya koydu. Kuru gürültü değil, dediğini yapan bir ülke olduğunu gösterdi.

Herkes, bu yeni Türkiye’ye alışmaya başladı… Dikkat ediyor musunuz, artık Rus tarafından yapılan açıklamalarda, bölgede Türkiye’siz bir organizasyon gerçekleştirilemeyeceğine dair ifadeler kullanılıyor.

***

Ruslar, Ankara’yı oldukça ciddiye alıyorlar ve bu görülüyor. Çünkü, hariçten gazel okumuyoruz. Alandayız, işin içindeyiz ve etkiliyiz. Gücümüzün gölgesi, müzakere masalarının da üzerine düşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayramda Rus İzvestiya Gazetesi’ne verdiği demeç, bu yüzden son derece etkili oldu. Erdoğan aynen şunları söyledi:

“Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti kurulmasına izin vermeyiz.”

Ve ekledi: “En ufak bir tehdit karşısında yeni bir operasyon düzenlemeye kararlıyız. Menbiç ve Rakka’yı kontrol altına alabiliriz.”

Nitekim, yapılan açıklamanın ardından bu kararlılık gösterildi. Türkiye’yi tehdit eden Afrin’deki PYD mevzileri topçularımız tarafından ateş altına alındı.

Hem Erdoğan’ın açıklamaları, hem de bölgedeki gelişmeler, Rus basını tarafından Türkiye’nin kararlılığına vurgu yaparak verildi. Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları, Rus basınında geniş yer buldu. Ruslar, Türkiye’ye artık dün olduğundan çok farklı bir gözle bakıyorlar.

***

Her ne kadar “dediğim dedik” diyorsa da… Türkiye’nin uyarılarına rağmen bölgedeki terör unsurları ile birlikte hareket etmeye devam ediyorsa da…

Amerika da yeni Türkiye’nin farkında…

ABD’nin yaptığı açıklamaların, verdiği taahhütlerin geçerliliğinin olmadığını söyleyebilirsiniz. Türkiye’yi oyalamaya ve oldu-bittiler peşinde koştuğunu da ifade edebilirsiniz. Bunlar aynı konular. Ancak, bugün Amerika eskisi kadar rahat hareket edemiyor. Attığı her adımda Türkiye’yi ikna etmeye çalışıyor. Bize garanti üzerine garanti verme ihtiyacı duyuyor.

Onlar da artık karşılarında eski Türkiye’nin olmadığının farkındalar.

Rusların ve Amerikalıların geldikleri nokta bu, ancak halen içeride durumun ve Türkiye’nin kararlılığının farkında olmayanlar var. Zaman zaman piyasaya çıkıp, garip ve anlaşılmaz değerlendirmeler yapıyorlar…

Mesela, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu ile ilgili olarak kafa karıştırıcı yorumlarda bulunuyorlar. “Türkiye’nin bu konuda çok da sert olmadığı ve bağımsızlık meselesine anlayışla bakabileceği” değerlendirmelerini bile yapabiliyorlar.

Hiç de öyle değil.

Geçti o eski devirler. Türkiye oyun oynamıyor; ona buna sevimli görünmek için manevralar yapmıyor. Artık karnından konuşmayan, net bir Türkiye var. Söylüyor, uyarıyor ve gereğini de yapıyor. Bakın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ve daha sonraki gelişmelere, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Rusların ve Amerikalıların gördüğü Türkiye gerçeğini içimizdekiler de görecek ve zaman içinde hazmedecek elbet!
Akşam
30 Haziran 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;