SİYASET

Emin Pazarcı : Partiye ve hükümete neşter

Tarih
07 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Ne kişisel bir tavır, ne şahsi bir tercih, ne de kapristir yaşananlar. Fazla gecikmeden, sıkıntılar büyüyüp, ciddi problem ve kanayan bir yara haline gelmeden vurulan bir neşterdir.
O yüzden tereyağından kıl çeker gibi gerçekleştirildi.

Aslında, bizler tarafından beklenmeyen bir gelişme de değildi. Sürpriz olduğu söylenemez.
“Neden şimdi?” diye soranlar var…
Şimdi, çünkü…
1) Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok.
2) Beklenseydi, çözüm zamana bırakılıp savsaklansaydı, bu neşteri atmak zor olabilirdi. Ülke ciddi bedeller ödeyebilirdi.

Öncelikle bir noktanın altını çizmek lazım:
AK Parti, diğerleri gibi bir siyasi parti. Ancak, sadece bir siyasi parti değil. Aynı zamanda iddiaları ve hedefleri olan bir siyasi hareket!

Türkiye’nin değişimi ve dönüşümünde önemli adımlar attı. Ayrıca, 2023, 2053 ve 2071 hedefleri var.
Bu siyasi hareketin lideri ise, Recep Tayyip Erdoğan.
Devam edelim…

Erdoğan’ın, sadece AK Parti ve AK Partililere karşı sorumlulukları yok. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde millete verdiği taahhütler de var. O yüzden “Ben Cumhurbaşkanı oldum, Külliye’de otururum, gerisi beni ilgilendirmez” deme hakkına sahip değil. Zaten, kendisine oy veren yüzde 52’lik kitle içinde bunu bekleyen olduğu da söylenemez. O kitle, Erdoğan’ı koşan, terleyen ve sorun çözen bir Cumhurbaşkanı olması için destekledi. Bu amaçla oy verdi.
Kabul edilse de edilmese de gerçek bu.

Ahmet Davutoğlu’na gelince…

O da aynı siyasi hareketin içinden çıktı. Geçmişte olduğu gibi, Bülent Ecevit tipi bir siyasi mücadele vererek ve farklı iddialar ortaya atarak AK Parti Genel Başkanlığı, ardından da Başbakanlık Koltuğu’na oturmadı. Erdoğan’ın da desteğiyle AK Parti’nin ortaya koyduğu misyon çerçevesinde başlatılanları bitirmek için göreve geldi.
Kendisi de hiçbir zaman bunun tersini söylemedi.
Var mı itirazı olan?
Olamaz ve olması da mümkün değil. Çünkü gerçek bu. Ayrıca, Davutoğlu da bunun böyle olduğunu kabul ve defalarca ilan etti.

Ardından bazı pürüzler ortaya çıktı. Kamuoyunun önünde tartışmalar yaşanmaya başladı. Başkanlık Sistemi, Paralel Çeteyi yok etme ve terörle mücadele konularında ayrı görüşler ortaya konmasa da farklı yaklaşımlar sergilenir oldu.
Bu görüntü, içeride de dışarıda da istismar edildi.
Tam bu noktada muhalefet partileri devreye girdiler. Ortaya çıkan en ufak bir senkronizasyonsuzluk anında Davutoğlu’na çağrılar yapmaya başladılar. Tahrikkâr açıklamalar birbirini izledi:

“Rüştünü ispat et Davutoğlu.”

Şimdi hakkını teslim etmek lazım, bu tahrik dolu çağrılar, Davutoğlu’nu çok fazla etkilemedi. Ancak, çevresinde toplanan danışman kadrosu ve bazı bürokratlar üzerinde etkileri görülmeye başlandı.
İşler yavaşladı, homurtular ortaya çıktı.

En önemlisi ne biliyor musunuz?..
Belli çevrelerde “Reisçi” ve “Hocacı” ayrımları yapılmaya ve bu ayrım körüklenmeye başlandı. Ortaya çıkan farklı bakışlar, bu çerçeveye oturtulup, büyütülmeye ve bir kriz haline getirilmeye çalışıldı. Bunun için çaba gösteren çevreler türedi.
Müdahale etmek gerekiyordu ve zamanında da edildi.
Ağrısız, sancısız, sıkıntısız bir operasyon gerçekleştirildi. Bu noktada Başbakan Davutoğlu’nun söyledikleri son derece önemli:

-AK Parti’nin birliğinin, beraberliğinin devamı için Genel Başkan değişikliği bende ağır bastı.
Yapılan da tam anlamıyla budur! Üstelik öylesine ustalık ve nezaketle, kırıp dökmeden yapılmıştır ki, Türk Siyasi Tarihi’ne geçecek cinsten bir operasyona imza atılmıştır!
Ne dedi Ahmet Davutoğlu:

-AK Parti’nin kaderi, artık AK Parti’nin değil, Türkiye’nin kaderidir.
Doğru, kabul edilse de edilmese de Türkiye’nin gerçeği bu. Bugün AK Parti’ye atılan ve önümüzdeki günlerde de Hükümet’e atılacak olan neşter, Türkiye’nin önünü açmıştır. Yaşadıklarımızın özeti de budur.  

Akşam
7 mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;