SİYASET

Emin Pazarcı : Akşener’le sohbet...

Tarih
30 Aralık 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Ahmet Kekeç
 Hani “dakika bir, gol bir” derler ya, biraz öyle oldu. Meral Hanım, tokalaşmak için elini uzatır uzatmaz “Nasılız, biraz yaşlanmışız” dedi. Ama ardından “yaşlanma” fiili içine kendisini de ekledi:

-Birlikte tabii.

Yerine oturur oturmaz da iğnelemeye başladı. Yine adımdan bahsederek 28 Şubat öncesi verilen mücadeledeki birtakım ayrıntılara dikkat çekti. Bazı hatıralarını yazacağını söyledi. O kitapta mizahi bir üslup kullanacağından bahsetti. “Bu şekilde zengin olacağı” esprisini yaptı.

“Yok Meral Hanım” cevabını verdim:

-Ben denedim, kitap yazarak para kazanılmıyor.

Meral Akşener’in İyi Parti’nin Kurucu Genel Başkanı olarak düzenlediği basın mensupları ile kahvaltılı sohbet toplantısı, bu diyaloglarla başlayıp, soru-cevaplarla devam etti…

***

Akşener, önce Cumhurbaşkanlığı seçiminden başladı. Gördük ki çıtayı yüksek tutuyor. Seçimde aday olacağını söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ikinci tura kalma hesapları yapıyor. Toplumun her kesiminden oy alacağı iddiasında bulunuyor. 2019’da yapılması gereken, ama kendisinin 15 Temmuz 2018 olarak öngördüğü Cumhurbaşkanlığı seçimi için şu ifadeleri kullanıyor:

-İkini tura Erdoğan ile birlikte kalırsak, neşeli ve güzel geçeceğini düşünüyorum.

Kafasındaki formülü de açıklıyor:

-Önce herkes kendi adayını çıkarır. İkinci turda da en yüksek oy alan adayın etrafında birleşilir. Biz, DP, SP, hatta CHP ile bir ittifak yapabiliriz. İkinci tura CHP’nin adayı da kalabilir, onu da destekleyebiliriz. Ama HDP’nin adayı ikinci tura kalamayacağı için onun üzerinde durmak bile yanlıştır.

Kağıt üzerinde iyi ve güzel de seçim alanında, sandıklarda nasıl olacak bu? Bu partilerin tabanları arasında ciddi kan uyuşmazlıkları var.

Mesela, Meral Hanım’a MHP Genel Başkanlığına aday olduğunda kendisini “ülkücü” olarak takdim ettiğini, İP’yi kurduktan sonra sosyal medya hesaplarından bu ifadeyi sildiğini hatırlattığımda şunu söyledi: -Ben, kendini ülkücü olarak tarifleyen bir insanım. DYP’de politika yaptım, AK Parti’nin kurucuları arasındayım. Evet, bugün de ülkücülüğüm devam ediyor. Değişen bir şey yok. Ancak, İyi Parti’nin başındayım. İçimizde pek çok fikri yapıda insan var.

İşte sıkıntı da burada…

Halen kendisini “ülkücü” olarak tarif eden bir kişi CHP ile nasıl bir seçim kampanyası yürütecek? Seçmene nasıl seslenecek? Özellikle de CHP’li seçmene nasıl heyecan verip, onları sandıkta kendisine oy vermeye yönlendirecek?

Kağıt üzerinde kolay ama bu iş uygulamada o kadar zor ki! Ayrıca, Meral Akşener’in başka ifadeleri de var. “AK Parti’nin ilk üç aylık kuruluş çalışmaları içinde ben de varım” diyor. Aynı çevrenin insanı olduğunu iddia ediyor. AB ile ilişkiler konusunda Cumhurbaşkanı ile “hemfikir”olduklarının altını çiziyor. Terörle mücadelesinde İktidarın doğru yolda olduğunu söyleyip, destek veriyor. Üstüne bir de Erdoğan’ın FETÖ ile mücadelesinde samimi olduğunu vurguluyor.

Kendi ifadelerinden yola çıkılınca, Akşener’in İP’si ile Kılıçdaroğlu’nun CHP’si arasında bu kadar çok müştereklik yok. Buna rağmen Meral Hanım, Cumhurbaşkanlığı seçimi için CHP ile ittifaktan bahsediyor.

Burada seçmene izahı çok zor olan yapısal ve ciddi bir sıkıntı var!

Ayrıca, bir de Parlamento seçimleri yapılacak. O seçimlere AK Parti ile MHP’nin ittifakla gideceğine dair sinyaller veriliyor. Akşener ise, “olmaz” diyor: -Erdoğan bu ittifakın kendi partisinin çatısı altında olmasını ister. Bahçeli de MHP’yi başkasına emanet edip, oraya gitmez, AK Parti’nin adayı olmaz.

Peki ya kanunda yeni bir düzenleme yapılırsa? Yeni bir sistem gelirse? Ya Akşener’in “olmaz”dediği olursa?

Görülüyor ki İP’nin buna yönelik bir planı yok.

Meral Hanım, büyük iddialar ve söylemler içinde. Ama hem ayağını yere o iddialarla orantılı olarak sağlam basmıyor, hem de kağıt üzerinde yapılan planlamalar, genellikle alana inildiğinde Türkiye’nin gerçeklerine uymuyor.

Ayrıca, ilk yola çıktığında arkasından estirilen o güçlü rüzgarlar da kaybolmuş durumda. İşi çok zor vesselam!

Akşam
30 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;