EKONOMİ

Deniz Gökçe : William Dudley ortalığı karıştırdı!

Tarih
18 Ağustos 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

Bundan kabaca üç yıl kadar evvel Ben Bernanke ABD Merkez Bankası Başkanlığından ayrılırken ABD’nin sonunda faiz artırmak zorunda kalacağını gündeme getirmişti. Türkiye dahil bütün dünya da o günden beri, ABD faiz artırırsa, bizim paramız dolar karşısında değer kaybeder korkusuyla yaşamakta.

Son birkaç haftada ise ilginç bir durum gerçekleşti.

1952 doğumlu 63 yaşındaki William Dudley Florida'da işletme okumuş, sonra da 1982 yılında Kaliforniya’da Berkeley Üniversitesi'nde ekonomi doktorası yapmış, 1986-2007 arasında da 10 yıl Goldman Sachs’ın baş iktisatçısı olarak görev yapmış. 2009 yılında ise ABD Merkez Bankasına geçmiş ve şu anda da New York FED Başkanı ve de Federal Open Market Komitesi Başkan Yardımcısı oldu.

Ancak son birkaç haftada Dudley medyaya birbiriyle çelişen iki şey söyledi. Önce faiz artırımı gündemde değil dedi. Sonra da geçtiğimiz günlerde eylül ayında faiz artışı olabilir dedi.Bu da son iki günde piyasaları karıştırdı. Üstelik de benim bu yazıyı yazdığım dün ,yani Çarşamba günü faiz konusu global ekonomi gündemine oturdu. Kaldı ki dün, çarşamba günü, FED’in daha evvelki toplantısının özeti de yayınlanacaktı. Piyasalar bir kere daha gerilime girdi.

Bu konuları yakından takip eden biri olarak ben şöyle düşünüyorum. FED’in çarşamba günü yayınlanacak olan toplantı özetinde fazla bir ipucu olmayacak. Ama dolar endeksi tabii ki Dudley faiz artabilir dedikten sonra arttı.

Fakat ABD’de de kasım ayında seçim var. Demokrat Başkan Obama döneminde, Demokrat aday Clinton bir sonraki başkan olmayı anketlere göre yüzde 7 puan oy farkıyla kazanacak gibi dururken, faiz artışı yapılır mı? Bana sorarsanız FED eylül toplantısında faiz artışı olmayacak. Ama bence aralık ayında faiz artışı yapılacak.

Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart da zaten geçtiğimiz salı günü faiz Aralık ayında yani yıl sonunda artar demişti. Ben de ona katılıyorum. Bence de 2016 yılında tek bir faiz artışı yapılacak, o da Aralık ayında olacak.

Peki Dudley neden konuştu, eylülde faiz artışı olabilir dedi? Tabii bunun gerçek nedenini bilemem ama, bir tahmin yapmak gerekirse çok sayıda dolar fonu gelişen ülkelere akmakta ve de global çapta finansal dengeler bozulmakta. Bunu engellemek istemiş olabilir.

Yani Dudley global ortamda bir kere daha ortalığın karışmasını önlemek için eylülde de faiz artışı yapılabilir demiş olabilir diye düşünüyorum.

Faiz konusunda önümüzdeki Jackson Whole toplantısında daha sağlam bilgi sahibi olabiliriz. Bu yılki Wyoming Jackson Whole toplantısı 25-27 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak. Az kaldı!

Akşam
18 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;