EKONOMİ

Deniz Gökçe : Sekiz kişinin serveti dünyanın yarısına bedel!

Tarih
20 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe
En zengin 8 kişinin serveti, dünyanın nüfusunun yarısının servetine eşit!

OXFAM bir özel toplum kuruluşu. Oxfam insanları fakirliğe karşı koruma ve çözüm bulma çabası içinde. Kabaca 90 kadar ülkede faaliyeti var. Oxfam dünyada 3 kişiden birinin fakirlik içinde yaşadığını tesbit etmiş bir kurum.

Oxfam’ın araştırmalarına göre dünyada her gece bir milyar kişinin yatağa aç girip uyumaya çalıştığını, iş ve kültür kurunları liderleri arasındaki insanlara duyurmaya çalışıyor. Oxfam 2013-2019 arasında fakirliğe karşı uygulamak için bir de plan yapmış. Bu planla her gün 30 kadar insana yardım ediyor.

Oxfam her yıl araştırmalar yapıyor ve sonuçlarını İsviçre’de toplanan Davos görüşmelerinde de yayınlıyor. Oxfam’in hazırladığı fakirlik raporu bu yıl da, şu anda başlamış bulunan Davos toplantılarında da yayınlanacak.

Geçen yılın istatistiklerinde, Oxfam verilerine göre, dünyanın en zengin servetli 62 kişisinin varlıkları (gelir değil varlık) dünyanın en düşük servetli yarısının varlıklarına eşit bulunmuştu. Ancak bu yılki Oxfam verilerinde inanılması zor bir veri ortalığa döküldü. Hesaplar sonrası bulundu ki bu yıl dünya nüfusunun en fakir yarısının toplam varlıkları, en zengin 8 kişisinin toplam varlığına eşit (gelir değil varlık yani servet)!

En zengin 8 kişinin varlıklarının bütünlüğü Oxfam tarafından hesaplanmış. Bu 8 kişinin isim ve servet verileri New York Times'ta yayınlandı, biz de aktardık. Bu 8 kişinin çoğunluğu da şu anda Davos’ta bulunuyor. Oxfam, Forbes adlı şirketin medya yayınının her yıl hazırladığı yıllık zenginler ve varlıkları verilerini alarak, Davos’ta global çapta yayınlıyor.

Aşağıda Oxfam tarafından verilen sekiz en varlıklının isimleri ve işleri var.

Bill Gates, Microsoft kurucusu ve de 75 milyar dolarlık serveti var ve ABD vatandaşı. Bu yıl da Davos’ta konuşma yapacak.

Amancio Ortega Gaona İspanya’nın Inditex adlı tekstil firmasının sahibi (Zara markası onun) ve de 67 milyar dolar.

Warren Buffett, Berkshire Hathaway adlı finans kurumununun ABD’li başkanı ve varlığı 60.8 milyar dolar.

Carlos Slim Helu Meksika’nın telekomünikasyon şirketlerinin sahibi ve serveti 50 milyar dolar. Jeff Bezos ise ABD’li ve Amazon firmasının sahibi,varlığı 45.2 milyar dolar. Mark Zuckerberg ise 44.6 milyar dolarlık bir zengin ve Facebook’u yaratmış. Lawrence J.Ellison ise 43.6 milyar servet ile Oracle firmasının sahibi. Michael Bloomberg ise 40 milyar dolar servet ile 40 milyar dolar servete sahip ve eski New York Belediye Reisi.

Bu sekiz kişi dünya nüfusunun, gariban yarısının toplam serveti kadar servete sahip!

Akşam
20 Ocak 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;