EKONOMİ

Deniz Gökçe : İngiltere Merkez Bankası panik yaptı!

Tarih
07 Ağustos 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

BOE, yani İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ellerindeki araştırmaların tüketiciler ve şirketlerin güvenlerinin çöktüğünü söylediğini vurgulayarak hızla artan bir durgunluk olasılığını ön plana çıkardı. Carney derhal bir stimulus başlatmamız gerekiyor dedi ve icraata geçti, önlemlerini ortalığa döktü.

Carney tarafından Perşembe günü gündeme getirilen stimulus paketi dört temel unsurdan oluşuyor.

Birincisi BOE faiz haddini yüzde 0.5’den yüzde 0.25 düzeyine indirdi.

İkincisi önümüzdeki aylarda faizi sıfıra indirmek zorunda kalacaklarını da söyledi.

Üçüncüsü, BOE 2012 yılından bu yana durdurmuş olduğu UK kamu bonoları alımını tekrar başlatacağını ve hatta şirket bonolarını da almaya girişeceğini belirtti. Böylece oldukça büyük bir parasal genişleme yaratacaktı.

BOE bankalar için ise son derece ucuz dört yıllık krediler vereceğini ama bankaların da bunları kişi ve şirketlere kredi olarak vermelerinin gerekeceğini ısrarla gündeme getirdi.

Bu önlemler çok kuvvetli bir parasal politikası genişlemesi anlamına geliyor.

Ancak piyasada da BOE’nin, FED bu yıl sonuna doğru faizleri yükselttikten sonra faiz indirimi yapacağı düşünülüyordu.

BOE tarafından yapılan bu faiz indirimi BOE tarafından 322 yıllık tarihinde yapılan en büyük faiz indirimi hamlesi oldu. Doğrusu piyasa da böyle bir adım atılacağı pek beklenmiyordu.

Ama 23 Haziran tarihindeki referandum sonucu Avrupa’dan ayrılma kararı da, görülüyor ki BOE tarafından pek beklenmemişti. BOE 2017 büyüme beklentisi beklentilerinin alenen kötüleştiğinin farkına varınca bu dramatik faiz indirimi hamlesini yapmak zorunda kalmıştı.

BOE kararı, bazı yatırımcıları da sürpriz olarak yakalamıştı. Pound dolara karşı yüzde 1.4 düşmüş ve 1.3143 düzeyine gelmişti.

10 Yıllık UK kamu bonolarının faizi de rekor düzeyde düşmüş ve yüzde 0.644 düzeyine inmişti.

BOE UK’in büyük bir olasılıkla resesyona girmeyebileceğini de eklerken, 2017 için büyüme tahminini mayıs ayındaki % 2.3 değerinden şimdi yüzde 0.8 düzeyine indirirken,2018 büyüme tahminini de 2.3 değerinden yüzde 1.8 düzeyine çekiyordu.

Tabii bunlar dünün acil önlemleri, çok daha dramatik şeyler de olabilir. Brexit, yani AB’den ayrılmanın öyle kolay bir adım olmayacağı zaten konuşuluyordu.

Sabah
7 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;