EKONOMİ

Deniz Gökçe : Dolardaki değer kaybı durdu gibi!

Tarih
05 Ekim 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe
 Dolar altı aydır değer kaybetmişti ama son günlerde de yeniden değer kazanmaya başlamıştı. Bu yıl yaşanan ve altı ay süren dolar değer kaybı, son on yılda doların en yüksek ve uzun dönemli değer kaybı idi. Doların dramatik değer kaybının nedeni de yatırımcıların değerlendirmelerine göre ABD’nin ekonomik ve de siyasi sorunları olmuştu. FED’in faiz hadlerini kontrollu şekilde artıracağını vurgulaması ve de doların ekonomik ve siyasi gelişmelerle değerlenmesi, dolar 2017’ye kadar kalan birkaç ayda yeniden değerlenir tezini de gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yılda altı aylık dönemde doların neden değer kaybettiği konusunda çok güçlü nedenler bulmak da pek mümkün değil aslında.

ABD’de faizlerin düzenli bir şekilde artacak olması ve Cumhuriyetçilerin vergi indirimine hazırlanması doları destekleyen en önemli değişiklikler diye düşünülüyor.

Doların eylül ayındaki değerlenmesi geçtiğimiz hafta sonundaki günlerde moral yükseltti ama gene de yılbaşından bu yana hesap yapıldığı zaman dolar diğer paralara karşı yüzde 7.1 değer kaybetmiş durumda. Ama dolar eylül ayında da yüzde 0.7 değer kazanmış durumda.

BNP ise doların yıl sonunda, Japon Yeni ve de euro karşısında yüzde 2 kadar değer kazanacağını vurguluyor.

Doların değerini artıran bir faktör, FED yöneticilerinin daha bir süre para politikasını darlaştıracağız şeklinde açıklama yapmış olmaları. Piyasada zayıf enflasyon nedeniyle FED’in faiz artırmayacak olması düşüncesi hakimdi.

Ama eylül ayının sonunda FED, 2017 yılında kalan zamanda tek bir faiz artırımı yapacağını ve de sonra da 2018 yılında üç adet faiz artışı yapılacağını açıkladı.

Bankalar şimdi FED’in 2017 yılının sonunda faiz artışı yapmasının olasılığını yüzde 79.8 olarak görmekteler. Bir ay evvel faiz artışı olasılığı yüzde 34 olarak konuşuluyordu.

Faizlerin artacak olması doğal olarak ABD varlıklarının değerinin yükseleceğini gündeme getiriyor. Ama diğer taraftan Avrupa ve Kanada’da merkez bankacıları daha tedbirli davranmaktalar. Değeri artan bir para ekonomiye pozitif etki yapar ama ithalat ucuzlar ve fakat ihracat daha pahalı duruma gelir.

Kanada Merkez Bankası Başkanı eylül ayı sonundaki konuşmasında bugünkü gibi durumlarda para politikası gelen verilerin yönüne bakar ve para politikası verilere göre her an yön değiştirebilir diyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de daha tedbirli konuşmaya başladı ve de döviz kurlarında dalgalanma da belirsizlik demektir diyor. Almanya’daki seçim de euro üzerindeki baskıyı artırmış gibi oldu deniyor.
Akşam
5 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;