EKONOMİ

Cemil Ertem'den kritik tespitler

Tarih
26 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Özel Haberci
A haber'de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, küresel sermayenin faiz politikalarının dünya ticaretine etkilerini değerlendirdi

11 Eylül'de ikiz kulelerin Amerikan Merkez Bankası FED'in politikaları sonucu vurulduğunu söyleyen Ertem, FED'in dünya ticaretine etkisinin DAEŞ'i ortaya çıkaran nedenlerden olduğunu söyledi.

FED'in Amerikan ekonomisiyle ilgili çalışır görünümde dünya ticaretini ve siyasetini etkilemek gibi amacı olduğunu belirten Ertem, dünyanın önemli sorunlarının kaynağında FED'in faiz politikalarının yer aldığını söyledi.

"FED'İN FAİZ POLİTİKALARI DAEŞ'İ ORTAYA ÇIKARDI"
Ertem, "Dünyanın en büyük ekonomisi ve kendi parasını büyük ölçüde Euro ile beraber, bu parayı arz eden bir yapının stratejisini şöyle ya da böyle değiştirmesi ya da kendi içerisinde düzenleme yapıyor gibi görünüp de dünya ekonomisini düzenleme ajandasını bunun arkasında saklaması ve bu tür adımlar atması dünya ekonomisini etkiliyor. Bunun örnekleri var tabi, 1985'te FED faizleri aşağı indirdi ve doları değersizleştirdi. FED'in doları o zaman değersizleştirmesi Japonya ve AB ekonomisini, özellikle Almanya'yı vurdu. Çünkü, ABD'nin ihracatı arttı, bu ülkelerin dünyaya ihracatı düştü. Tam on yıl sonra 1995'te Plaza anlaşması diyoruz, Greenspan, FED'in ünlü başkanı ve Clinton tam aksini yaptılar. Yani doları çok hızlı olarak değerlendirecek faizi çok hızlı ve radikal bir şekilde yükselttiler. O zaman 95'in sonuçları ne oldu biliyor musunuz? 95'in sonuçları; ikiz kulelerin vurulmasıdır, Irak işgalidir ve Ortadoğu'daki şu anki yangındır. Ne kadar etkiliyor görüyorsunuz değil mi? 95'te esasında Clinton ve paradoksal olarak şunu söyleyebiliriz, bir demokrat olarak Clinton ve Greenspan, Bush iktidarını 95'te faizleri yükselterek hazırlamıştır. Yani Bush'un ve Irak işgalinin babası demokrat Clinton'dır. İşte görüyorsunuz, ekonomik adım gibi gözüken bir adım esasında bir on yılı belirlemiş. Yani Ortadoğu'yu buralara kadar getirmiş. DAEŞ'in babası 1995'te FED'in attığı o adımdır." şeklinde sözleriyle o konu hakkındaki değerlendirmesini noktaladı.

26 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;