DÜNYA

Bülent Orakoğlu : Trump Pentagon’un kuklası mı?

Tarih
18 Aralık 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Orakoğlu
 Bölgesel bir güç olan Türkiye’nin lideri Erdoğan, ABD’nin skandal Kudüs kararı sonrasında kısa bir süre içinde İİT üyesi 48 Müslüman ülkeyi İstanbul’da bir araya getirmiştir. Zirvede konuşan Erdoğan;  ‘’BM Güvenlik Konseyi’nin 1980 tarihinde aldığı karara göre hiçbir ülke’nin Kudüs’te büyükelçilik bulunduramayacağı nedeniyle kararın hükümsüz ve gayri meşru olduğunu açıklamıştır. İsrail’in işgalci ve terör devleti olduğuna işaret eden Erdoğan "Öncelikle Filistin devletinin BM üye 196 ülke tarafından tanınması gerekiyor. Bunun için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bir tarafta işgalci konumunda olduğu BM kararlarıyla tespit edilmiş İsrail var. Diğer tarafta ise işgal altında olduğu uluslararası toplumca kabul edilen, üstelik her geçen gün daha fazla toprağı gasp edilen Filistin var. Geldiğimiz noktada Filistin devletinin tanınmasının barış sürecine atıfla geçiştirilmesi mümkün değildir. Diğer ülkeleri Filistin devletini 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde tanımaya teşvik etmeliyiz. Bu noktada hayati önem arz eden bir diğer husus, Filistinli kardeşlerimizin birlik ve beraberliğinin sağlanmasıdır. Yapılacak olan olağanüstü zirve, İslam ümmetinin mücadele azmini gösterecektir. Bu davayı, bu bayrağı hep beraber daha ileriye birlikte taşıyacağız” demişti.

 

TARİHTE BİR İLK

Erdoğan liderliğindeki İslam ülkeleri tarihte bir ilk olarak Küresel Hegemonik Güç  olan ABD’nin hukuksuz kararına karşı birlik ve beraberlik içinde karşı çıkarak Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti ilan etmişlerdir. Bu durum asırlardır Müslüman ülkeleri birbirine düşürerek ezen her türlü zulmü ve soykırımı çoluk çocuk kadın demeden Müslümanlar üzerinde uygulayan İsrail, ABD  ve diğer hegemonik Batı’lı ülkelere açık bir meydan okuma ve başkaldırıdır. Bu tarihi karar karşısında İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan Trump Amerika’sının tavrı ne olacak bilinmez ama bazı ABD’li yetkililerin bu karar uygulansa bile taşınma 2-3 yılı bulur minvaldeki açıklamaları zımnen örtülü bir geri adım olarak nitelendirilebilir.

TRUMP KUDÜS KARARINI NEDEN ALDI?

Trump Ortadoğu’yu ateş topuna çevirebilecek bu kararı neden almıştı?  Trump, Amerika içinde PENTAGON ile girdiği mücadelede ciddi anlamda güç kaybına uğramış görünüyor.  ABD Başkanı Trump, göreve geldiğinden beri sekizinci adamını kaybetti. Yardımcı veya danışman olarak alıp Beyaz Saray’da kendi has dairesini oluşturmaya çalıştığı, politikalarını belirlerken destek alacağı kim varsa tek tek PENTAGON ile ilişkili basın tarafından hedefe oturtuldu, yıpratıldı ve nihayet Trump tarafından harcandı. Trump, FETÖ için ‘maskeli terör örgütü’ diyen ulusal güvenlik danışmanı Mike Flynn’i kovduğundan, yani elini kaptırdığından beri verdiği her mücadeleden yenik çıktı. Sağ kolu diyebileceğimiz baş stratejisti Steve Bannon da istifaya zorlanarak gitti. Ertesi gün ise, ‘Seçtiğimiz Başkan Trump’ın dönemi bitti’ diyerek tavrını netleştirdi. Daha sonra Bannon’ın ikinci adamı Sebastian Gorka’da  istifa etti. Mevcut durumda Trump artık kendisi koltukta kalmak için mücadele ediyor. Bu, koltuğu kaptırmamak ve onursuzca azledilmemek için her şeyi yapmaya hazır hale geldiği anlamına geliyor. Bu bizi neden ilgilendiriyor? Zira Trump’ın bölgemize yönelik politikalarda Pentagon’dan farklı yapacağı herhangi bir manevra ihtimali vardıysa bile, artık yok. Yani Trump, şu anda Pentagon’un bir kuklasından farksız, diyebiliriz.’’

ORTADOĞU’DAKİ GÜÇ DENGELERİ ABD ALEYHİNE DEĞİŞEBİLİR’

Trump’ın Kudüs kararını uygulamaya koyması durumunda Ortadoğu’daki saflaşmaların muğlaklaşacağına işaret eden uzmanlar “Körfez ülkelerinin Kudüs konusunda sessiz kalmaları çok mümkün değil. Gerek Suudi Arabistan gerek diğer Körfez ülkeleri yönetimleri bu konuda sessiz kalmayı düşünebilecek olsalar da tabandan gelen tepkiler buna müsaade etmeyecektir. Tabandan gelen baskıyı göğüsleyemeyip tepki vermek durumunda kalacaklar. Bu sebeple asıl kırılma ABD-İsrail ve Körfez ülkeleri blok’unda yaşanacak. Bu sürecin sonucunda Ortadoğu’da özellikle ABD’nin başını çektiği blok’ta muğlaklaşmalar yaşanacak. Türkiye, Rusya ve İran cephesinde ise İran ve Türkiye’nin Kudüs meselesiyle birlikte daha sıkı bir iş birliğine girip diğer ülkeleri de yanına çekmesi daha mümkün” olabilir.

ABD’nin aldığı skandal Kudüs kararı sonrasında Kudüs için yoğun diplomasi yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok ülkede İslam Coğrafyasının lideri olarak tanıtıldı. Erdoğan’ın bu kez yalnızca Ortadoğu’da değil bütün İslam ülkeleri coğrafyasında büyük bir sevgi saygı kazandığı belirtildi.

İslam Dünyası’nın yeni lideri hayırlı olsun inşallah.

Yenişafak
18 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;