SİYASET

Bülent Erandaç : Baykal canlandı

Tarih
08 Haziran 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Erandaç

TAKOZCU CHP/HDP GERÇEĞİ KARŞIMIZDA. Günümüzdeki iktidar-muhalefet ilişkisi CHP/HDP bloku tarafından bambaşka boyutlara taşındı. Muhalefet, "İktidarı nasıl yok edebilirim?" düşüncesinden öteye gidemiyor. Bazı illere yaptığım ziyaretlerde vatandaşlarımızla konuşuyorum. Hemen hemen herkes, "Muhalefet 'Erdoğan' diyor, başka şey demiyor...
Muhalefet siyaset üretmiyor...
Tayyip Bey cesur...
Millet onun cesaretine oy veriyor" diyor. "Muhalefet, Tayyip Bey'i eleştirmekten başka şey yapmıyor...
Türkiye'nin geleceğine, ekonomiye dair bir şey söylemiyor... Güçlü muhalefet yok... Muhalefetin Tayyip Bey'den başka derdi yok" diye temiz kalpleriyle konuşuyor. Kemal Kılıçdaroğlu-Selahattin Demirtaş işbirliğinden çok rahatsız olan ve CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminde başarılı olamadığını gören eski genel başkan Deniz Baykal da canlandı. Düğün-dernek ziyaretleri eşliğinde, CHP teşkilatlarının nabzını yokluyor. Önceki gün Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde konuşan Deniz Baykal'ın derinliği olan çıkışlarından, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kulağına kar suyu kaçtığı söyleniyor. Deniz Baykal dedi ki:
"Önümüzdeki aylarda Türkiye'de iç ve dış siyasette çok önemli kırılmalar olacak.
Türkiye bunları konuşacak. CHP'ye çok büyük ihtiyaç duyulacak. Hepimiz el ele vermeliyiz. CHP sıradan bir parti değil, CHP belirleyici bir partidir. CHP iktidar organizasyonu değil, Mustafa Kemal Atatürk'ün modernleşme projesini hayata geçiren ve o projenin arkasında duran bir partidir." Baykal'ın dilinin altında mesajlar vardı. Birincisi, MHP'deki çekişmenin yaratacağı iç siyasi durum. İkincisi, genel başkanlığı Kılıçdaroğlu'nun elinden almanın zamanının geldiği düşüncesiyle, CHP'yi yeniden 6 OK eksenine çekmek istiyor. CHP'de genel başkan değişimi nasıl olacak? Evet... CHP'de parti içi muhalefetin ilk amacı, sonbahar aylarına ertelenen tüzük kurultayının "genel başkan ve parti meclisi" seçimli kurultaya dönüştürülmesini içeriyor.
Tüzük kurultayı yerine seçimli olağanüstü kurultay için imza toplama girişim ve temasları sürüyor. CHP'de seçimli olağanüstü kurultay toplanması için en az 650 civarında delegenin imzası gerekiyor. Deniz Baykal ile Muharrem İnce grubunun ittifak yapması halinde ilginç gelişmeler olabileceği konuşuluyor.
Bu noktada, Genel Başkan adayı olarak yurt içi gezilerine ağırlık veren Muharrem İnce'nin de son temasları dikkat çekici.
Geçen ay (Mayıs) 30 milletvekili ile birlikte Ankara'da bir ofis tutan İnce'nin, "Sonsuza kadar laik Türkiye" adı altında başlattığı miting-konuşmaları göze batıyor. Bu mitinglerin tüm Türkiye'de yaz boyunca devam edeceği, tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilmesi yolunda seri çıkışların süreceği söyleniyor.
Nitekim İstanbul'da Muharrem İnce gövde gösterisi yaptı. İlginç bir slogan attı: "Biz parti içi muhalefet değiliz, ev sahibiyiz!" İnce'nin diğer sözleri de tuhaftı: "Türkiye'yi bir restorasyona sokarak 2023'de cumhuriyeti tekrar geri alacağız hep birlikte.
Gezi ruhunu Cumhuriyet Halk Partisi kadrolarında yaşatmaya var mısınız? Biz bir yola girdik bu yoldan dönüş yok. İşte hançer işte boynum, dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan." Deniz Baykal ve Muharrem İnce, yurtiçi gezilerini sürdürürken, Ankara Uğur Mumcu Vakfı'nda da, Gürdal Mumcu-Şahin Mengü direniş hareketi genişliyordu.
Şahin Mengü'nün toplantı sonrası sözleri de dikkati çekiciydi: "YENİ BİR GENEL BAŞKAN VE YÖNETİME İHTİYAÇ VAR. Gelecek günlerde 'CHP'de seçimli olağanüstü kurultay' yapılması talebini de içeren bir bildiri yayınlayacağız."

SONUÇ: Deniz Baykal-Muharrem İnce-Fikri Sağlar-Metin FeyzioğluÜmit Kocasakal-Güldal Mumcu'nun karşısında Kemal Kılıçdaroğlu, Eylül'de çok sıkıntıya girecek çok. Ayrıca potaya Özgür Özel ve Murat Karayalçın da girebilir. Görünen tabloya göre, CHP önümüzdeki Anayasa Referandumu'na veya seçimlere Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında girmeyecek gibi. Yani Abbas Yolcu.

Takvim
8 Haziran 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;