SİYASET

Bekir Hazar : Bay X; "Türkler geliyor"

Tarih
15 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Bekir Hazar

Harvard Üniversitesi'nde bir profesör...
Adı; Stephan Walt... İdealler ve hümanist yaklaşımları bir kenara bırakıyor. "Amerikan dış politikasında asıl olması gereken STRATEJİK DEĞERLENDERMELERDİR" diyor. Adam açık açık "Dış politikada duygulara yer yoktur" diyor. Önce ÇIKARLARIN geldiğini söylüyor.
O bir Obama hayranı.
Daha da ötesi ABD'de "Başkan Obama'yı etkileyen ve yönlendiren 1 numaralı Akademisyen" olarak gösteriliyor.
O bir makale yazıyor, bir hafta sonra Obama onun söylediklerini anlatıyor. Ve bir başka isim; George Kennan... 1940'lı yıllarda Amerika'nın Sovyetlerle ilişkilerinde esnek davranması gerektiğini söyledi. ABD yönetimi birçok ülkede elçilik yapan, devlet kademelerinde görev yapan PULİTZER ödüllü bu akademisyen ve diplomatın fikirlerini esas aldı. Amerikan dış politikasını o dönemde perde arkasında yöneten isim olarak tarihe geçti. İşte yazıya girerken ilk bahsettiğim Stephan Walt için bugün ABD medyasında ilginç bir yorum yapılıyor. "İçinde bulunduğumuz dönemin George Kennan'ı Stephan Walt'tır.
Bugün ABD dış politikasında Obama'yı perde arkasında yöneten adamdır.
" O Stephan Walt Türkiye'yi Ortadoğu'da bölgesel bir güç olarak görüyor. Yazdığı bir makalede "Türkiye NATO'da ABD'den sonra en büyük askeri güç. Ciddi bir anlaşmazlıkda isterse NATO'yu FELÇ edebilecek GÜCE sahip" diyor.
Ve ekliyor; "Rusya ben hayatta olduğum sürece tekrar KÜRESEL BİR GÜÇ olamayacak. Nüfusları yaşlı, ekonomileri sadece enerjiye bağlı." Stephan Walt, Washington'un karşısında en büyük tehlikenin ÇİN olduğunu belirtiyor. Gelişmeye devam ederse Çin ABD'yi Orta Asya'dan atacak güce gelecek. Ve önümüzdeki dönemde dünya çok kutuplu ve gücün dengesiz dağılacağı bir döneme girecek. Walt "Dünyayı 6-7 güçten oluşan bir düzen bekliyor. ABD ve Çin en büyükleri olur. Böyle bir sistemde ABD her şeyi yönetemez. Değişik bölgelerin her birinde başka aktörler olacak" diyor ve o aktörleri şöyle sıralıyor; "Ortadoğu'da Türkiye, Güney Asya'da Hindistan, Latin Amerika'da Brezilya." Peki ABD Çin'le birlikte süper güç olduğunda neden her yeri yönetemez hale gelecek? Ortadoğu'yu yöneten ülke seviyesine niçin Türkiye yükselecek? Bu soruya da ilginç bir cevap geliyor Obama'yı perde arkasından yöneten Profesör Walt'tan; "ABD-İsrail arasındaki özel ilişki öyle bir hal aldı ki, bölgede Amerikan karşıtlığı tavan yaptı. Bizler bu ilişki yüzünden MİLYARLARCA İNSAN gözünde İKİYÜZLÜ kişiler oluyoruz. Bu da Ortadoğu'ya huzur ve barışın gelmesine engel oluyor." Obama'yı perde arkasında dış politikada yöneten "BAY X" olarak gösterilen Harvardlı Profesör, Osmanlı'dan beri bölgede halklarla gönül bağları olan Türkiye'nin Ortadoğu'ya barış ve huzuru getirecek ve yönetecek TEK ÜLKE olacağını söylüyor.
Bizde bölgedeki ABD sıkıntısını ve öfkeye dönüşen imajı göremeyen, Türklere olan muhabbeti anlayamayan akademisyenlerimiz, yazarlarımız, elitlerimiz "NELER OLUYOR" ve "NEREYE GİDİYORUZ" sorusuna aval aval bakıyor. Dünyayı okuyamıyorlar, içerideki kısır tartışmalara kilitlenip dışarıdaki olayların gerisinde kalıyorlar. O yüzden bu ülkede kendini İLERİCİ zanneden çok sayıda GERİCİ aramızda dolaşıyor. ABD'nin en büyük derdi ÇİN'le... Petrol fiyatları indirilerek her gün sopa yiyen Rusya batırılacak ve küresel güç olmaktan uzaklaştırılacak. ABD işi gücü bırakıp ÇİN ile uğraşacak. Bu karar taa Clinton zamanında alındı. Polonya'dan Çin sınırına bir hat çizildi ve "YAVRU KARTAL" adı verildi projeye.
O çizilen sınırla ÇİN durdurulacak. Ve sınırın tam ortasındaki ANKARA Ortadoğu'yu yönetecek. DAEŞ bu sınırların ve haritanın çizilmesinde kullanılan "CİVCİV"lerden biri... Geçtiğimiz hafta "ABD DAEŞ ile de anlaşırsa şaşırmam" demiştim. Bakın Obama'nın dış politikadaki AKIL HOCASI Harvardlı Profesör kolları sıvadı bile. ABD'de "DAEŞ ile anlaşsak ne olur" diye tartışma başlattı. Yazının başında belirttim, Stephan Walt ne diyordu bir hatırlayalım; "Dış politikada duygulara yer yoktur, çıkarlar önemlidir."
Ve gelinen noktada Ortadoğu halklarını kucaklayacak TEK merkez ANKARA'dır.
Adamlar dünyanın bir ucundan bunu görüyor.
Bizde ise dünyadan bihaberler, kah PUTİNCi takılıyor, kah İngiliz ceketi giyiyor, Almancı oluyor. Dolmuşa binip, geleceği okuyanların panik halinde dışarıdan saldırdığı ANKARA ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef seçiyor.
Bay X'in karşısında ülkelerine "MİSTER NO" takılıyorlar!

Takvim
15 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • 1ramazangünü

    15 Aralık 2015 11:29
    3 0
    Benim anlamadığım bir şey var neden bazı yazarlar Türkiye'yi bir süper gücün orta doğuda ki sağ kolu veya emir eri gibi görüyor, Biz bu bölgenin muhtarıyız ve ecdadımızın torunuyuz, ne diyordu İmam Nedvi rahmetullahi aleyh: ''Aslanın yavrusu keçi doğmaz aslan doğar cılız mılız ama aslandır o bir gün gelir Fatih Sultan Mehmed'in yavruları aslan olur'' Yani kimse bizi bir süper gücün yaması olarak göremez. İnşaallah yeniden rüzgarımız esecektir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;