SİYASET

Abdurrahman Erzurum : Hazırlan seçildin Türk milleti

Tarih
25 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Erzurum

Her biri kendi içinde çok farklı öneme sahip seçimlerden bir tanesini daha yaşadık. Seçim sonuçları açıklandı. Alınan oy oranları çok derin anlamlar taşıyor. Türkiye’nin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
Şimdi bu seçimin kodlarını, şifrelerini hep birlikte inceleyelim.
İsterseniz önce kazananlardan başlayalım.
1-Türkiye’de seçimlere yüzde 90’lara yaklaşan rekor sayıda katılım olmuş ve Türkiye’deki demokrasi bilinci tüm dünyaya ilan edilmiştir.
2-Seçimler küçük çaplı birkaç basit vaka dışında olaysız sonuçlanmış. Bazı ülkelerde yapılan seçim sonrası kaos ortamı oluşturmanın Türkiye’de imkansız olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
3-Türkiye’de dışarıdan yapılan ekonomik, siyasal her türlü operasyonun, her türlü mühendislik çalışmasının tutmayacağı tuzakçıların yüzüne çarpılmıştır.
4-İçte ve dışta her türlü saldırıya maruz kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 53’lük oy oranı ile ilk “Başkan” seçilmiş ve yakalanması çok zor bir başarıya imza atmıştır.
5-Yenikapı ruhuyla yakalanan “Yerli ve Milli Duruş” yaklaşık yüzde 54 oy oranı ile Cumhur ittifakı adı altında tarihe geçmiştir. Vatandaş bu kardeşliğin ve birliğin devam etmesini seçimdeki iradesi ile beyan etmiştir.
5-Siyasi tarihte her kritik durumda Türkiye’nin önünü açan, “Önce Türkiye” söylemini defalarca icraatlarıyla hayata geçiren MHP ve lideri Devlet Bahçeli oynanan tüm oyunlara, bölme ve bitirme çalışmalarına, MHP’yi yüzde 5’lerde gösteren anketçilere en büyük tokadı atmıştır.
6-Her ne kadar milletvekili ve başkan seçilemese de daha önce yüzde 25 seviyesinde olan oy oranını yüzde 30 seviyesinin üzerine çıkaran Muharrem İnce, CHP seçmeninde Kılıçdaroğlu’na yönelik alternatif olma özelliği kazanmıştır.
7-Öncelikle MHP, daha sonra AK Parti ve CHP’den kısa vadeli memnun olmayan oyları toplayarak ilk seçimlerde yüzde 10’luk oy oranı yakalayan İyi Partiye bir şans verilmiştir.
8-HDP’ye gelirsek FETÖ’cüler başta olmak üzere Cumhur ittifakının mecliste ezici bir çoğunluk kazanmaması için destek veren CHP seçmeninin oylarıyla barajı aşmıştır.
Kaybedenlere gelirsek
1-2010 yılından beri 2 halk oylaması, 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve 2 cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere 9 seçimi kaybeden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir hezimet daha yaşamıştır. Partinin oy oranı 22 civarında iken cumhurbaşkanı adayı İnce ise neredeyse partiden 8 puan daha yüksek oy almıştır.
Cumhurbaşkanı adayı olarak İnce’yi isteyen yüzde 8’lik kesim meclis aritmetiğinde CHP’yi seçmemiştir. Her ne kadar CHP içinde HDP’ye bilinçli oy kayması olsa da HDP’nin aldığı oy oranına bakılırsa bu oranın çok olmadığı görülmektedir.
Nasreddin Hocanın ciğer-kedi hikayesi gibi oylar ortadadır.
Bugüne kadar Kılıçdaroğlu her mağlubiyeti bir şekilde göğüsledi ama artık yolun sonuna gelmiş olabileceği aşikardır. “Zaman bölünme zamanı değil”, “bir şans daha” söylemleri artık partide yaşanacak sert tartışmaları etkilemeye yetmeyecektir.
İnce’den böyle bir performans ve oy oranını beklemeyen, kendisi de aday olamayan Kılıçdaroğlu’nun Baykal’ın kendisine yaptığı, kendisinin de Mustafa Sarıgül’e uyguladığı taktik geri tepmiştir.
Bugüne kadar kurultaylar, bölünmeler, parti içi mücadeleler ile uğraşmaktan, muhalefet görevini yapamayan CHP’de milletvekili olamayan Muharrem İnce ile oy oranı düşen Kılıçdaroğlu arasındaki mücadele bir süre daha CHP’nin gündemini oluşturacaktır.
2-Diğer bir kaybeden ise partisi yüzde 11.5 oy alan ama kendisi yüzde 8 oy alan Demirtaş’tır. Hakkındaki davalar ve bu oy oranı, milletvekili olamayan Demirtaş için çok da güzel bir gelecek vaat etmemektedir.
3-Yine İP lideri Meral Akşener’de partisinden 3 puan gerisinde kalarak hem seçimi kaybetmiş hem de milletvekili olamamıştır. Daha çok milliyetçi yönü ağır basan seçilenlerin HDP ve CHP ile kurulacak ilişkiye göre mecliste ne yapacakları ciddi bir muammadır. Partinin kuruluş amacı olan MHP’yi bitirme görevi başarılamamıştır.
Futbolu sevenler bilir, “Gol atamazsan, yersin” diye bir söz vardır. Güçlü şekilde gelen Cumhur ittifakında MHP’nin kilit ve değerli pozisyonunun kazandıracakları karşısında bu kesimdeki gayrimemnun kesimin yuvalarına dönme ihtimali yüksektir.
Gelelim en son olarak “Bilge Başkan” Temel Karamollaoğlu ve Saadet Partisine.. Her seçime tek başına iktidar iddiası ile giren ama yüzde 2’yi geçemeyen SP yine sürpriz yapmayarak yüzde 1.36’lık bir sonuç yakaladı. Bununla beraber cumhurbaşkanı adayı olan Karamollaoğlu partisinden daha düşük oy alarak yüzde 0.89’luk bir oya ulaşabildi. Böylelikle “Bilge Başkan” hem başkan olamazken, CHP ile aynı ittifakta olmasına rağmen milletvekili de olamadı.
Bir de 110 bin 030 imza toplayarak aday olan ama seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 14 bin 382 daha az oy alarak 95 bin 648 oy alan Doğu Perinçek ve partisini varın siz yorumlayın.
Yine rüyalar aleminin kıralı FETÖ ve lideri kaybetmiştir. Artık yolun sonu gelmiştir. Anlatacak rüya, verilecek vaat, yapılacak hainlik kalmamıştır. Münbiç’te gelinen süreç, seçim sonrasında ABD’nin tavrı konusunda hiçte sürpriz olmayacak ipuçları vermektedir. Artık iade süreci hızlanıp yakında paketler Türkiye’ye yola çıkacaktır. ABD elindeki tüm kozları oynamış Türk milleti tüm oyunları bozmuştur.
Suriye’de YPG, PYD, Kandil’de PKK kaybetmiştir. Operasyonlar daha artarak devam edecektir. Yakında oradan da paketler Türkiye’ye gelecektir.
Filistin’de mazlumlara bugüne kadar dünyanın gözü önünde istediği zulmü uygulayan İsrail kaybetmiştir.
Güçlü bir Türkiye görmek istemeyen AB kaybetmiştir. Karanlık mahfillerin yazarları, uluslararası medya kuruluşları, tetikçi finans kurumları, faiz lobisi kaybetmiştir.
Gazze kazanmış, Kudüs yalnız kalmamış, yurdundan yuvasından edilmiş, canını kurtarmak için ülkemize sığınmış Suriyeli kardeşim ateşin içine tekrar atılmaktan kurtulmuştur.
Mısır’daki gözü yaşlı milyonlar kazanmıştır. Afrika’da ilk kez ümitlenen stadları doldurup dualar eden, ellerinde ay yıldızlı bayraklarla gezen kardeşlerimiz kazanmıştır.
Katar rahatlamıştır. Azerbaycan bir “oh” çekmiştir. Bosna, Kosova, hala hatırasını zihinlerinde tuttukları Osmanlı’nın torunlarının ölmediğini görmüştür.
İki hafta önce seçmen kardeşim sana,
“Ölümden korkmayan, sadece ve sadece ölümlü olmayana güvenenlerle, gücüne, parasına güvenenlerin mücadelesinin ilk günden bu yana gelişimini biliyor olmalısın”
“Bu seçimde sadece partiler değil halkımız seçilecek” demiştim.
Artık olan oldu geçen geçti. İnşallah bugün bir milat olur. İktidarı ve muhalefeti herkes bu sonuçlardan nefsine düşen dersi alır ve yarınlarımızın bugünden daha güzel ve hayırlı hale gelmesi için elinden geleni yapar.
Bizi sorarsanız “biz yola devam” diyoruz.
Siz “Erdoğan’a kapıyı gösterin” dedikçe biz ona ve davasına sahip çıkmaya devam edeceğiz.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Dost

    25 Haziran 2018 23:51
    2 0
    Tüm tespitler doğru. Röntgen çekilmiş sanki. Hem duygusal hem de rasyonel bir analiz olmuş. Abdurrahman gelişiyorsun.
  • As1

    25 Haziran 2018 21:03
    3 0
    Allah sizlerden Razi olsun Büyük Türkiye ve Türkler Zümrüdüankanin Yeniden Dogusunu Izler gibiyim Allah yolunuzu Hayir eylesin Yüce Allahim sizleri Muhafak eylesin Sizlerin Vijadan Geni bosuna degildir verilen istenir.. Allah size Bosuna Kutsal emanetleri sizlere Havadan gelmedi sizler Bunun icin Elinizden geleni yapin bizlerde sizler ici. Hayatimizi seve seve verelim Islam icin Güzelim insanlik icin gelicegimiz icin Allah yardimciniz olsun slm kalin Büyük ulus Türkiye
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;