DÜNYA

Abdullah Muradoğlu : Washington’da kaos devam ediyor!

Tarih
11 Eylül 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Muradoğlu
 Amerika’da güncel olarak tartışılan her konu ülkenin politik bölünmüşlüğünü gözler önüne seriyor. Bölünmenin Trump’ın “Beyaz Saray”daki takımı arasında bile gerçekleşmiş olması durumu daha da ilginç kılıyor. Charlottesville’de Beyaz-Irkçıların yol açtığı olaylara ilişkin olarak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn,  Trump ile ters düştüler. Tillerson ve Cohn, Beyaz Saray’da “Globalistler” olarak nitelenen fraksiyonun önde gelen isimleri arasındalar. Beyaz Saray’dan kovulan, “Ulusalcılar”ın şefi Steve Bannon iki ismin Trump ile aynı fikirde değillerse istifa etmeleri gerektiğini söylüyor.

Bannon ve ekibinin hedefinde bu aralar Cohn ile Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner var. Trump’ın Cohn’ı Şubat 2018’de görev süresi dolan “FED(ABD Merkez Bankası)” Başkanı Janet Yellen’in yerine getireceği söyleniyordu. Bu yüzden Bannon’ın yönettiği Breitbart News, Cohn aleyhinde kampanya yürütüyor. Breitbart, Cohn’ın 2008 finansal krizinin aktörlerinden “Goldman Sachs”da üst düzey yönetici olarak çalıştığını hatırlatarak, FED Başkanlığı için Senato’dan onay alamayacağını savunuyor. Hatta Cohn’ın Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörlüğünü kaybedebileceğini seslendiriyor. Ulusalcılar’a göre Charlottesville’de Trump’ı eleştiren sözleri yüzünden Cohn’ın “FED rüyası” bitti. Bir diğer senaryoya göre ise Trump, Yellen’den FED Başkanlığına devam etmesini isteyebilir.

Görev süresi Haziran 2018’de sona erecek olan FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in sürpriz bir şekilde istifa etmesi FED için verilen güç savaşını kızıştırdı. Fischer “2008 Krizi”nde Wall Street’a yasal düzenlemeler getirilmesinde çok önemli rol oynamıştı. Fisher’in ülkemizde 2001’deki krizin ardından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirilen Kemal Derviş’in “Dünya Bankası”ndan yakın arkadaşı olduğunu hatırlatalım. Fisher o dönemde “IMF”in Birinci Başkan Yardımcısı olarak Türkiye’ye de gelmişti.

Öte yandan Amerika’yı sarsan “Harvey” ve “Irma” kasırgaları “İklim Değişikliği” tartışmalarını alevlendirdi. Trump, ABD’yi “Paris İklim Anlaşması”ndan çekeceğini açıklamıştı. Trump “Küresel ısınma kavramı ABD imalatını rekabet dışına itmek için ve Çin için yaratılmıştır” diyecek kadar bu kavrama alerji duyuyor. “Küresel Isınma gerçek” diyenlere göre Harvey Kasırgası Trump’ın kararının yanlışlanmasıydı. İklim değişikliği Harvey’i daha ölümcül kılmıştı. Trump, “Çevre Koruma Ajansı(EPA)”nın başına küresel iklim değişikliğini inkar eden Scott Pruitt’i getirmişti. Çevreci gruplar atamayı kundakçının itfaiye teşkilatının başına getirilmesi veya tilkinin kümese konulması olarak yorumladılar. Petrolcülere yakınlığıyla bilinen Pruitt’in atanmasının ardından EPA içinde küresel ısınmanın yıkıcı sonuçlarını içeren bilimsel raporların rafa kaldırıldığı, hatta bu kavramın resmi olarak kullanılmasının yasaklandığı gündeme geldi. Bu arada söz konusu raporlar medyaya sızdırıldı

Bu arada “Cumhuriyetçi Parti”nin mega-bağışçıları olan milyarderlerden Robert Mercer ve “Koch Kardeşler”in küresel iklim değişikliği bilimini sorgulayan gruplara destek verdiklerini hatırlatalım. Mercer,  Trump’ın seçim kampanyasının bağışçısı ve Breitbart’ın finansörüdür.

ABD’yi sarsan bir diğer gelişmeyse Obama tarafından çıkarılan ve kısaca “DACA” olarak bilinen “Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele” düzenlemesini Trump’ın iptal etmesiydi.  DACA,  aileleri tarafından ABD’ye yasa dışı olarak getirilen 800 bin çocuğun sınır dışı edilmesini önlüyor, eğitim alma ve çalışma hakkı tanıyordu. İptal kararı hem Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında ve hem de Cumhuriyetçilerin kendi içinde yarılmalara yol açtı. Sözde “Amerikan Rüyası”nı yeniden tartışmaya açan kararın yankılarını sonraki yazıya bırakalım.

Yenişafak
11 Eylül 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;